Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Rovanperä obhájil vítězství v Portugalské rallye a vede seriál MS

Po roce opět na místě činu. Mistr světa Kalle Rovanperä vyhrál znovu Portugalskou rallye. Finský pilot týmu Toyota v závěrečné etapě uhájil vedení před španělským soupeřem Danim Sordem a vybojoval premiérový triumf v sezoně. Zároveň se ujal vedení v šampionátu, ze třetího místa se posunul před týmové kolegy Elfyna Evanse, který už v pátek v Portugalsku havaroval, a dosavadního lídra seriálu Sébastiena Ogiera, jenž nebyl na startu.

Kalle Rovanperä
zdroj: ČTK/AP

Český pilot Erik Cais se po opravě zlomeného kola po sobotní nehodě vrátil do soutěže s penalizací a byl klasifikován na 34. místě.

Rovanperä byl během soutěžního víkendu nejrychlejší v deseti z celkových 19 zkoušek včetně závěrečné power stage a zvítězil s náskokem 54,7 sekundy. "Trvalo to příliš dlouho, ale jsme zpátky. Musím vyjádřit velké díky Jonnemu (spolujezdci Halttunenovi) a týmu," radoval se dvaadvacetiletý Rovanperä, který se dočkal triumfu poprvé od začátku října, kdy vyhrál na Novém Zélandu.

Nejlepší výsledek v sezoně si připsal i Sordo. Za ním skončil s téměř půlminutovým odstupem kolega z týmu Hyundai Esapekka Lappi, který zopakoval výsledek z předchozí Chorvatské rallye.

Fin profitoval z technických problémů dalšího jezdce ve voze korejské automobilky Thierryho Neuvillea z Belgie. Pětinásobný vicemistr světa od první zkoušky závěrečného dne postrádal výkon motoru a propadl se ze třetího místa po sobotě na páté s konečnou ztrátou přes osm minut. Před ním se umístil ještě exmistr světa Ott Tänak z Estonska ve fordu.

Cais nedokončil předchozí Chorvatskou rallye, kde havaroval hned v úvodní rychlostní zkoušce. I proto plánoval v Portugalsku na tamních rozbitých tratích s množstvím kamenů jet opatrně, v době odstoupení byl průběžně čtrnáctý. Osudnou se mu stala sobotní třetí a celkově jedenáctá erzeta.

Portugalská rallye, podnik mistrovství světa v automobilových soutěžích:

1. Rovanperä, Halttunen (Fin./Toyota Yaris) 3:35:11,7,6, 2. Sordo, Carrera (Šp./Hyundai i20) -54,7, 3. Lappi, Ferm (Fin./Hyundai i20) -1:20,3, 4. Tänak, Järveoja (Est./Ford Puma) -2:04,1, 5. Neuville, Wydaeghe (Belg./Hyundai i20) -8:22,5, 6. Greensmith, Andersson (Brit., Švéd./Škoda Fabia RS) -9:43,4, ...34. Cais, Těšínský (ČR/Škoda Fabia RS) -1:04:10,3.

Průběžné pořadí MS (po 5 z 13 závodů): 1. Rovanperä 98, 2. Tänak 81, 3. Ogier (Fr./Toyota Yaris) 69, 2. Evans (Brit./Toyota Yaris) 69, 5. Neuville 68, 6. Lappi 49.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články