Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Rovanperä obhájil titul mistra světa, rozhodl o tom druhým místem na Středoevropské rallye

Kalle Rovanperä po loňském historickém triumfu jakožto nejmladší světový šampion svůj výkon v letošním ročníku zopakoval. Finský třiadvacetiletý automobilový závodník si obhajobu titulu zajistil druhým místem na Středoevropské rallye, kterou vyhrál Thierry Neuville z Belgie. Bronzovou příčku v soutěži, která premiérově zavítala i na české území, získal Estones Ott Tänak. Nejlepší český jezdec Erik Cais skončil jedenáctý.

Je nám líto, video expirovalo.
Rovanperä si druhým místem na Středoevropské rallye pojistil obhajobu světového titulu

Rovanperä měl před startem soutěže náskok 31 bodů na týmového kolegu Elfyna Evanse z Velké Británie, který jej mohl jako jediný ohrozit. Evans ale v sobotu havaroval, a přestože se v neděli do rallye vrátil, ztrácí před posledním dílem MS na rodáka z Jyväskylä 44 bodů. Ve hře už jich je přitom jen třicet.

"Cítím se opravdu dobře. Myslím, že tento rok je pro mě osobně důležitější než loňský. Konkurence byla větší a my jsme odvedli opravdu dobrou práci," radoval se Rovanperä v cíli poslední rychlostní zkoušky. Ocenil i spolujezdce Jonneho Halttunena. "Je nejlepší na světě, stejně jako náš tým. Všichni nás podporovali. Rodina, kamarádi. Je to pěkné, víc k tomu nemůžu říct. Tenhle titul si užiju víc než ten první," prohlásil finský pilot.

Rovanperä se držel v čele rallye až do desátého měřeného testu, po Evansově havárii ale zvolnil, přepustil vedení Neuvilleovi a bezpečně kontroloval druhé místo, které mu zajišťovalo titul. "Upřímně řečeno, Kalle byl v pátek velmi rychlý a my jsme s ním nedokázali držet tempo. Dnes jsme to zkusili, ale prostě to nevyšlo. Tak třeba příští rok," řekl Evans, jenž má v průběžném pořadí MS náskok sedmi bodů na třetího Neuvillea. V polovině listopadu v Japonsku bude odrážet jeho útok a snažit se potřetí v kariéře získat titul vicemistra.

Neuville si v Pasově, kde bylo centrum rallye, připsal letošní druhé a celkově devatenácté vítězství v MS. "Je to velká úleva, že jsme v cíli. Myslím si, že jsme odvedli dobrou práci a byli konzistentní, což se vyplatilo," řekl Neuville.

Spokojenost ze svého výkonu potvrzuje i český jezdec

Cais se v průběhu rallye držel na hraně první desítky a nakonec ho od bodované pozice dělilo 21 sekund. Mezi vozy kategorie Rally2 byl třetí, v hodnocení seriálu WRC2 ale bral body za druhé místo. "Nebyla to jednoduchá soutěž. Dnes bylo hlavním úkolem dojet do cíle a udržet se na stupních vítězů (v kategorii WRC2). Nechtěli jsme zbytečně riskovat," řekl Cais.

Radost měl i z toho, že se v popředí držel od začátku. "Jsme moc rádi, že z toho je takový výsledek. Vždy budu vzpomínat i na to, že jsme na Hradě i ve Velké Chuchli mohli startovat jako první a napsat tak historii českého motorsportu," dodal Cais.

Středoevropská rallye byla součástí MS poprvé v historii. Ve čtvrtek odstartovala v Praze a v Česku se konalo osm rychlostní zkoušek. "Jsme moc spokojení, že se nám povedlo přivézt mistrovství světa do České republiky a vše uspořádat. Na Pražském hradě byl nádherný start s úžasnou kulisou. Úvodní rychlostní zkouška v Chuchli byla skvělá a předčila naše očekávání. V náročné páteční etapě jsme zabezpečili velké množství kilometrů podle nejvyšších standardů," řekl jednatel rallye Tomáš Kunc.

Podle organizátorů soutěž v průběhu tří etap navštívilo 125 000 diváků a téměř polovina všech fanoušků zavítala na české rychlostní zkoušky. "Tak velký příliv diváků jsme nečekali a pro příští rok se musíme připravit lépe," uvedl Kunc. Rallye bude součástí MS i v příštím roce, pojede se o týden později na přelomu října a listopadu.

Výsledky Středoevropské rallye

1. Neuville, Wydaeghe (Belg./Hyundai i20) 2:52:39,9, 2. Rovanperä, Halttunen (Fin./Toyota Yaris) -57,6, 3. Tänak, Järveoja (Est./Ford Puma) -1:52,8, 4. Ogier, Landais (Fr./Toyota Yaris) -2:08,6, 5. Kacuta, Johnston (Jap., Ir./Toyota Yaris) -2:48,3, 6. Suninen, Markkula (Fin./Hyundai i20) -3:06,3, ...11. Cais, Trunkát (ČR/Škoda Fabia RS) -12:25,8, 18. Březík, Krajča -17:15,1, 21. Vojtěch, Ernst (všichni ČR/Škoda Fabia) -23:18.2.

Průběžné pořadí MS (po 12 z 13 závodů): 1. Rovanperä 235, 2. Evans (Brit./Toyota Yaris) 191, 3. Neuville 184, 4. Tänak 162, 5. Ogier 114, 6. Lappi (Fin./Hyundai i20) 98, ...26. Cais 1, 27. Prokop (ČR/Ford Fiesta Mk II) 1.

Pořadí týmů: 1. Toyota 504, 2. Hyundai 399, 3. M-Sport/Ford 271.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články