Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Romančík vymění motokros za enduro, reprezentovat bude na Šestidenní

Praha - Jaromír Romančík je pravý motocyklový obojživelník. Zatímco koncem září byl v italské Maggioře členem národního týmu na mistrovství světa družstev v motokrosu, nyní se již ve Španělsku připravuje na úterní start endurové Šestidenní, kterou pojede v elitní sestavě Trophy týmu.

Jaromír Romančík
zdroj: ČT4

Kombinace motokrosu a endura pro něj není novinkou, oběma disciplínám se věnuje delší dobu. "Letos je to ale opravdu náročné. Jedu čtyři seriály a do toho Motokros národů a Šestidenní. V zápřahu jsem dvacátý víkend za sebou," řekl Romančík, který se pravidelně účastní českých šampionátů v enduru i motokrosu, kontinentálního mistrovství v enduru a motokrosového seriálu ADAC v Německu.

S kombinací disciplín problém nemá. "Už je to automatika. Motokros je více vypětí, vše v zápřahu. U endura jde o vytrvalost a člověk musí rozložit síly a být opatrný. Sebemenší pád, skřípnutí prstů může být problém. Pak s tím musíte celý den závodit, což je nepříjemné," uvedl Romančík,  jenž na domácích tratích získal endurový titul a mezi motokrosaři byl třetí.

Poté, co pomohl motokrosařům k postupu do finálových jízd a celkově šestnáctému místu, se již soustředí na Šestidenní. Bude se však muset vyrovnat s výraznou změnou, letos budou reprezentační týmy jen čtyřčlenné.

"Bude to hodně zajímavé, více týmů složí čtyři dobré jezdce. Osobně si myslím, že je to dobrá věc. Budou se počítat všechny výsledky a člověk musí být hodně opatrný na motorku i na sebe, aby nebyl žádný problém a všechno vydržel. A dojel do cíle. Jakmile to jeden z nás zkazí, je konec. Musíme se snažit tomu předejít a jet více hlavou. Opatrně," podotkl Romančík.

Zda bude změna sedět českému týmu, si ale netroufl tipovat. "Bude to pro nás horší než loni, ale je tady zase možnost, že se něco stane a zamotá se to. Je to padesát na padesát," řekl Romančík, jenž se před rokem na Slovensku podílel na nečekaném pátém místu pro české barvy.

Skvělý výsledek díky diskvalifikaci

Ze skvělého výsledku se však Češi mohli těšit až s dvouměsíčním odstupem. V Košicích byli původně osmí, ale Mezinárodní motocyklová federace dodatečně vyloučila Francii, Španělsko a Velkou Británii, jejíž jezdci v průběhu závodu chybovali a neprojeli jeden z kontrolních bodů. Na Slovensku je jury i přesto nechala pokračovat bez penalizace.

"Je škoda, že jsme to nevěděli hned. Kdybychom se posunuli na páté místo hned, závodilo by se jinak a člověk by se více zmáčknul. Na čtvrté Němce nám moc nechybělo. Reálně jsme ale měli na osmé místo, jenže tři týmy udělaly chybu," řekl Romančík.

Nad letošním výsledkem moc nepřemýšlí. "Chtěl bych, abychom odevzdali stoprocentní výkon a nechali tam vše, co v nás je. Když se to stane, tak výsledek bude a nebudeme zklamaní," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články