Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Romančík pojede motokrosové MS, návrat na Šestidenní ale nevylučuje

Praha - Až doposud motocyklový jezdec Jaromír Romančík úspěšně kombinoval motokros a enduro. Od příštího roku se ale bude naplno soustředit už jen na motokros. A hned se pokusí prosadit v mistrovství světa, v barvách týmu JD 191 KTM Racing by totiž měl odjet všechny evropské závody světového šampionátu. Přes termínovou kolizi by se však rád představil příští rok i na Šestidenní, kde letos vybojoval s českým týmem bronz.

Jaromír Romančík
zdroj: ČTK autor: Honza Ján

"Nebylo to jednoduché rozhodování, protože letos se mi v enduru docela dařilo a jako týmu na Šestidenní se nám podařilo něco, co dlouho předtím nikomu ne. Měl jsem z toho hroznou radost, ale vyrůstal jsem na motokrosu a teď jsem dostal výjimečnou nabídku zkusit si mistrovství světa, což byl vždy můj sen. Stát mezi světovou elitou. A chci to zkusit," řekl Romančík.

Romančík v letošním roce výrazně pomohl Trophy týmu ke třetímu místu na endurové Šestidenní, skončil celkově druhý v mistrovství Evropy v enduru ve třídě E2, ovládl endurový český šampionát, byl druhý v motokrosovém českém mistrovství ve třídě MX1 a představil se v reprezentačním týmu motokrosařů na mistrovství světa družstev.

Je nám líto, video expirovalo.
Romančík se rozhodl upřednostnil motokros, pojede i MS

Teď by se měl ale tři roky soustředit na motokros. "Uvidíme, zda to tak opravdu bude. Až čas ukáže, zda to nebude déle. Nebo méně. Rozhodovat bude výkonnost. Určitě bych ale chtěl, aby to nejméně tři roky bylo," řekl Romančík, jenž si letos MS vyzkoušel při domácím závodě v Lokti nad Ohří.

"Byla to ohromná zkušenost. Jen tam stát mezi těmi dravci. Ale byla to česká trať, kterou my tady celkem umíme. V Evropě to bude jiné, i proto si myslím, že rok 2017 pro mě bude trochu zkušební. Okouknout to všude, jak to vypadá," řekl jezdec, jenž bude bojovat v hlavní kategorii MX1.

Šéf a majitel týmu Jiří Jankovský však i přesto věří, že Romančík bude schopen už první rok jezdit na bodovaných pozicích. "Necháváme tomu volný průběh, ale určitě bych chtěl bodovat. Nevím, zda se mi to podaří v každém závodě. Když se to povede, bude to další motivace a potáhne nás to dopředu," řekl Romančík.

Romančík by se v roce 2017 měl vedle MS představit i v závodech českého a německého šampionátu, bude tak mít opět nabitý kalendář. "Oproti letošku to volnější nebude. Sice pojedu jen motokros, ale mělo by to být 27 závodů za rok, což je dost velká dávka. Chci to tedy hlavně přežít," pousmál se Romančík.

Přestože plánuje endurové závody vynechávat, není vyloučeno, že se představí na Šestidenní ve Francii. Problém ale je, že se tradiční soutěž bude konat již na přelomu srpna a září. A Romančík by o víkendu před jejím startem měl jet závod německého mistrovství.

"Uvidíme, jak to dopadne. Rád bych Šestidenní jel, ale kdybych měl jet o víkendu předtím, tak by to bylo hodně náročné. Bylo by to vlastně osmidenní. A k tomu ještě cestování a nutnost projít si tratě, takže bych tam musel jet o týden dříve. Třeba ale německý šampionát závod posune," dodal Romančík, jenž minulý týden obsadil druhé místo v motocyklové anketě Zlatá řidítka.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články