Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Ricciardo využil konkurenční boj Mercedesu a slaví vítězství v Belgii

Spa-Francorchamps (Belgie) - Australan Daniel Ricciardo z Red Bullu vyhrál Velkou cenu Belgie F1. Nahrála mu kolize pilotů dosud dominantní stáje Mercedes, při níž hned v úvodu lídr mistrovství světa Nico Rosberg z Německa poškodil pneumatiku Lewisi Hamiltonovi z Británie. Rosberg na nejdelší trati seriálu ve Spa-Francorchamps skončil druhý, třetí místo vybojoval Fin Valtteri Bottas z Williamsu.

Slavící Daniel Ricciardo
zdroj: ČTK autor: Jiří Křenek

Ricciardo navázal na triumf z minulé Grand Prix Maďarska, vyhrát předtím dokázal i v Kanadě a je stále jediným jezdcem, který narušuje letošní nadvládu Mercedesu. Drží se ve hře o titul, na třetím místě celkového pořadí se přiblížil k Hamiltonovi na rozdíl 35 bodů, a to ještě po diskvalifikaci přišel o druhé místo v zahajovací domácí GP. Rosberg, který si při vyhlašování vítězů vyslechl na pódiu pískot publika, v čele pořadí odskočil Hamiltonovi na 29 bodů. 

Jedenáctý závod sezony poznamenala turbulentní úvodní fáze. Rosberg start z pole position nezvládl a hned klesl za Hamiltona a Sebastiana Vettela. Před německého mistra světa a obhájce vítězství z Red Bullu se ale vzápětí dostal a oba mercedesy se začaly poli vzdalovat. Hned ve druhém kole se ale Rosberg pokusil o předjížděcí manévr na konci dlouhé rovinky v pravotočivé zatáčce Les Combes, jenže předním křídlem při tom Hamiltonovi prořízl levou zadní pneumatiku a sám si poškodil vůz. 

Nico Rosberg hned na začátku závodu poškodil vůz stájového kolegy
zdroj: ČTK/AP

Frustrovaný Brit musel do depa a po dlouhé jízdě na ráfku k mechanikům pak na chvostu pole patřil k nejrychlejším, byť si pravidelně stěžoval na nestandardní chování vozu. Na nebodovaných pozicích ale také opakovaně žádal tým o stažení ze závodu a v závěru se také dočkal. 

Rosberg si nechal křídlo vyměnit až při první zastávce v boxech, která byla o to delší, a do té doby vedl, ale náskok si žádný nevypracoval, jak by to s ohledem na předchozí časy v trénincích a kvalifikaci nepochybně dokázal s nepoškozeným autem. 

Daniel Ricciardo se řítí do cíle závodu v Belgii
zdroj: ČTK/AP

Po úvodních pit stopech se tak v čele usadil bezchybně jedoucí Ricciardo. Pětadvacetiletý Australan ještě předtím bez větších problémů dokázal předjetím Vettelovi, kdo je momentální jedničkou v Red Bullu, Němec mu k tomu navíc napomohl chybou. Závod měl Ricciardo od té doby v moci a absolvoval jej na dvě zastávky v boxech. Rosberg byl v depu třikrát a v závěru mu už nebyla na čerstvějších pneumatikách nic platná ani povedená stíhací jízda. 

Bottas vybojoval třetí místo po souboji s krajanem Kimim Räikkönenem, který čtvrtým místem dosáhl na nejlepší výsledek od návratu do Ferrari. Vettel uhájil páté místo v dramatickém souboji s piloty McLarenu Kevinem Magnussenem z Dánska a Jensonem Buttonem z Británie. Osmý Fernando Alonso ze Španělska doplatil do určité míry na trest za porušení pravidel o přítomnosti mechaniků u vozu těsně před startem, během závodu musel na pět sekund zastavit v boxech.

Velká cena Belgie formule 1 ve Spa-Francorchamps:

1. Ricciardo (Austr./Red Bull) 1:24:36,556 (prům. rychlost: 218,453 km/h), 2. Rosberg (Něm./Mercedes) -3,383, 3. Bottas (Fin./Williams) -28,032, 4. Räikkönen (Fin./Ferrari) -36,815, 5. Vettel (Něm./Red Bull) -52,196, 6. Magnussen (Dán./McLaren) -54,262, 7. Button (Brit./McLaren) -54,580, 8. Alonso (Šp./Ferrari) -1:01:162, 9. Pérez (Mex./Force India) -1:04,293, 10. Kvjat (Rus./Toro Rosso) -1:05,347.

Průběžné pořadí (po 12 z 19 závodů): 1. Rosberg 220 b., 2. Hamilton (Brit./Mercedes) 191, 3. Ricciardo 156, 4. Alonso 119, 5. Bottas 110, 6. Vettel 98, 7. Hülkenberg (Něm./Force India) 69, 8. Button 66, 9. Magnussen 45, 10. Massa (Braz./Williams) 40.

Pohár konstruktérů: 1. Mercedes 411, 2. Red Bull 254, 3. Ferrari 158, 4. Williams 150, 5. McLaren 111, 6. Force India 100, 7. Toro Rosso 18, 8. Lotus 8, 9. Marussia 2.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články