Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Ricciardo přišel o triumf kvůli chybě mechaniků, v Monaku vyhrál Hamilton

Monte Carlo - Mistr světa Lewis Hamilton z Mercedesu podruhé v kariéře vyhrál Velkou cenu Monaka formule 1 a slaví první triumf v sezoně. Druhé místo v závodě na osychající trati obsadil po chybě vlastních mechaniků vítěz kvalifikace Daniel Ricciardo.

VC Monaka
zdroj: ČTK/PA

Australský pilot Red Bullu neměl při zastávce v boxech připravené pneumatiky a přišel o bezpečné vedení. Přesto poprvé v sezoně vybojoval umístění na stupních vítězů. Totéž se povedlo třetímu v cíli mexickému pilotovi Sergiu Pérezovi z Force India. "Nemám slov, za tenhle den jsem se modlil," radoval se Hamilton po 44. vítězství v kariéře a prvním po sedmi měsících, které uplynuly od říjnové Velké ceny USA. "Trvalo to dlouho. Nejen v této sezoně, ale i (od mojí předchozí výhry) tady v Monte Carlu. Jak zapršelo, věděl jsem, že budu mít šanci," dodal. 

Hamilton na městském okruhu v Monte Carlu vyhrál už v roce 2008 ještě v McLarenu a po vítězství sahal i vloni, kdy ale o prvenství přišel po taktické chybě v úplném závěru závodu. Před rokem díky jeho přehmatu završil vítězný hattrick týmový kolega Nico Rosberg. Nadvláda německého pilota v prestižní Grand Prix letos skončila, lídr šampionátu byl prakticky od začátku ze hry o vítězství a skončil až sedmý. Rosberg, který minule v Barceloně přišel po vzájemné kolizi s Hamiltonem o sérii sedmi vítězství, přesto dál vede pořadí mistrovství světa.

Hamilton na něj ale z druhého místa ztrácí už jen 24 bodů. Ricciardo dominoval první třetině závodu, který začal kvůli dešti nestandardně za zpomalovacím vozem a naplno se jelo až od osmého kola. Australan si vybudoval velký náskok, zatímco druhý Rosberg byl patrně kvůli technickým problémům evidentně pomalejší než třetí Hamilton. Lídr šampionátu týmového kolegu v úzkých uličkách zdržoval a až na pokyn týmu pustil Brita bez boje před sebe.

Rozhodující moment závodu přišel při zastávkách v boxech, při nichž Ricciardo dlouho čekal na výměnu pneumatik. Fatální chyba mechaniků připravila stáj o možnost vyhrát druhý závod za sebou po senzačním triumfu Maxe Verstappena v Barceloně. "Zavolali mě do depa, měli být připravení. Tohle hodně bolí," litoval Ricciardo. "Závod jsme darovali Mercedesu. Naneštěstí tam došlo k řadě nedorozumění a chybě v komunikaci. Vyšetříme to, ale rozhodně to byla lidská chyba. Je mi to líto, musím se mu omluvit," konstatoval šéf motorsportu Red Bullu Helmut Marko.

Ricciardo se z depa vrátil těsně za Hamiltona a přes veškerou snahu se před něj nedokázal dostat. Největší možnost měl při výjezdu ze šikany, kterou Hamilton neprojel optimálně. Brit jej ale při pokusu o předjetí "zavřel" u bariéry a manévr mu prošel i po přezkumu u vedení závodu. "Co to k čertu bylo," čílil se Ricciardo do vysílačky poté, co jen tak tak zabránil smyku. Při slavnostním vyhlášení pak byl viditelně zklamaný. "Byl jsem tu nejrychlejší za každých podmínek a jsem přesto jen druhý. Je to k vzteku, cítím obrovské zklamání," litoval Ricciardo.

Smolný víkend prožil Verstappen. Nejmladší vítěz v historii formule 1 svůj druhý závod za Red Bull nedokončil. Havaroval i v kvalifikaci, načež startoval z uličky v boxech, na trati pak patřil k nejrychlejším a propracoval se až na bodované pozice. Ještě před polovinou závodu však jeho šance ukončila znovu nehoda, o víkendu už třetí.

Po havárii odstoupil i Kimi Räikkönen a přišel o druhé místo v MS. Finský pilot Ferrari ulomil o bariéru v jednom z nejpomalejších míst na trati přední křídlo, které mu uvízlo pod vozem, a už nedokázal dojet k mechanikům. Jeho týmový kolega Sebastian Vettel z Německa byl čtvrtý, celkově je ale až pátý o bod za Raikkönenem a o šest za Ricciardem. 

Velká cena Monaka, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Monte Carlu:

1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:59:29,133 (prům. rychlost: 130,703 km/h), 2. Ricciardo (Austr./Red Bull) -7,252, 3. Pérez (Mex./Force India) -13,825, 4. Vettel (Něm./Ferrari) -15,846, 5. Alonso (Šp./McLaren) -1:25,076, 6. Hülkenberg (Něm./Force India) -1:32,999, 7. Rosberg (Něm./Mercedes) -1:33,290, 8. Sainz (Šp./Toro Rosso), 9. Button (Brit./McLaren), 10. Massa (Braz./Williams) všichni -1 kolo.

Pořadí MS (po 6 z 21 závodů): 1. Rosberg 106 b., 2. Hamilton 82, 3. Ricciardo 66, 4. Räikkönen (Fin./Ferrari) 61, 5. Vettel 60, 6. Verstappen (Niz./Red Bull) 38, 7. Massa 37, 8. Bottas (Fin./Williams) 29, 9. Pérez 23, 10. Kvjat (Rus./Toro Rosso) 22.

Pohár konstruktérů: 1. Mercedes 188, 2. Ferrari 121, 3. Red Bull 112, 4. Williams 66, 5. Force India 37, 6. Toro Rosso 30, 7. McLaren 24, 8. Haas 22, 9. Renault 6.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články