Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Šonka převzal vedení v Red Bull Air Race, i když na Balatonu skončil pod stupni vítězů

Ze čtvrtého místa do vedení v Red Bull Air Race. Český pilot Martin Šonka ve třetím závodě letošní série Red Bull Air Race nad hladinou Balatonu udělal ve finále chybu – trefil křídlem pylon a s třísekundovou penalizací skončil letos poprvé těsně pod stupni vítězů. Nicméně využil zaváhání dosud vedoucího Jošiho Muroji z Japonska, jenž nepostoupil mezi osm, a před posledním závodem vede celkové pořadí o čtyři body před vítězem z Balatonu Mattem Hallem z Austrálie a o deset před Murojou.

"Taktiku jsem měl postavenou na silný vítr, ale ten se změnil před mým náletem na trať. Nedá se nic dělat, všechno teď budeme směřovat do Čiby, kde se letí poslední závod 8. září," řekl vyřazený favorit.

Martin Šonka v boji o postup porazil Matthiase Dolderera z Německa, když zalétl nejrychlejší čas ze všech a v osmičce mu bude soupeřem Kirby Chambliss z USA. Petr Kopfstein prohrál souboj o místo v osmičce s Michaelem Goulianem z USA, nepostoupil dál a obsadil deváté místo.

"Bylo to méně turbulentní počasí než včera, foukalo méně, než jsme čekali. Ovšem můj výkon byl konzervativnější a nakonec to nestačilo, i když trať byla poměrně snadná. Ale je to tu hodně o strategii," řekl Kopfstein po vyřazení.

Vítěz závodu Matt Hall z Austrálie před finále na dotaz, s čím jde do boje posledních čtyř v závodě, odpověděl s úsměvem: "Prostě Martina porazím." Nakonec se mu to podařilo, když český favorit trefil křídlem jeden z pylonů, které vymezují trať, a skončil na čtvrtém místě.  Nicméně před posledním závodem seriálu, který bude v září v Japonsku, je k obhajobě titulu hodně blízko.

"Šmiknutý pylon ve finále a nakonec je z toho na Balatonu čtvrté místo! I když to zatím nic neznamená a ve hře je spousta bodů, celkově jsme se posunuli na první místo. Docela nám jde ty poslední závody v sezoně dělat zajímavé..." napsal Šonka na Facebook. "Byla to chyba koncentrace, myslel jsem o krok napřed na to, jak proletím další bránu. To mě mrzí. I bez trefeného pylonu by ale naše strategie byla asi až příliš konzervativní," uvedl český pilot v  tiskové zprávě.

Pořadí závodu na Balatonu:

1. Hall (Austr.), 2. Murphy (Brit.), 3. McLeod (Kan.), 4. Šonka, ...9. Kopfstein (oba ČR).

Průběžné pořadí (po 3 ze 4 závodů): 1. Šonka 65, 2. Hall 61, 3. Muroja (Jap.) 55, ...13. Kopfstein 10.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články