Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Šonka otevřel sezonu stříbrem v Abú Dhabí, Japonec Muroja byl o tři tisíciny rychlejší

Sezonu po mistrovském titulu zahájil Martin Šonka v Abú Dhabí těsně pod vrcholem. Ve druhém nejlidnatějším městě Spojených arabských emirátů nestačil v úvodním závodu Red Bull Air Race pouze na japonského rivala Jošihideho Muroju, který byl o tři tisíciny rychlejší.

Martin Šonka v Abú Zabí
zdroj: ČTK/PR

Šonka se do závodu kvalifikoval jako čtvrtý muž kvalifikace a v 1. kole vyřadil Cristiana Boltona z Chile v nejrychlejším čase ze všech. Do Final Four se následně probojoval na úkor Matta Halla z Austrálie - trojnásobného vicemistra světa porazil i s jednosekundovou penalizací. 

Do Final Four vzlétl český pilot jako poslední a porazil Američana Michaela Gouliana. Za Murojou však těsně zaostal, třebaže ještě v polovině trati vedl. Kvůli technickým problémům nemohl nastoupit Francouz Nicolas Ivanoff.

"Nejsme teď ti úplně nejšťastnější, bylo to velmi těsné, ale byl to krásný závod. Maličké zklamání to samozřejmě je, ale je pravda, že Joši létal skvěle. Vyhrál i kvalifikaci a zasloužil si to," řekl Šonka.

Je nám líto, video expirovalo.
Obhájce Šonka začal Air Race druhým místem

Druhý český zástupce Petr Kopfstein svedl v 1. kole vyrovnaný souboj s Goulianem a na čas s ním prohrál jen o 176 tisícin. Býval by postoupil jako nejrychlejší poražený pilot, jenže k času mu přibyla dvousekundová penalizace za nesprávný průlet. Mezi osmičku nejlepších tak nepostoupil a skončil desátý.

"Výsledek je, jaký je, s tím už nic neuděláme. Máme ale velkou radost z čistého času, který se nám podařilo zaletět – bez penalty bychom byli na úrovni letů z Final Four. Motor fungoval výborně a je vidět, že jdeme po správné cestě," hodnotil Kopfstein.

Penalizaci obdrželo v prvním kole 9 ze 14 letců a stála postup například druhého muže kvalifikace Petea McLeoda z Kanady.

Osmidílný seriál bude pokračovat v dosud nezveřejněném termínu a na neurčeném místě v Evropě.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články