Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Šonka loňský scénář nepřipustil. Po výhře ve Fort Worthu je mistrem světa

Loni mu titul po posledním letu unikl, tentokrát už se Martin Šonka dočkal. Český pilot v závěrečném závodě leteckého seriálu Red Bull Air Raceve Fort Worthu potvrdil výbornou sezonu vítězstvím, které z něj poprvé v jeho kariéře udělalo mistra světa prestižní série.

Slavící Martin Šonka
zdroj: REUTERS autor: Joerg Mitter

Byl to stejný scénář jako před rokem. Sezona Red Bull Air Race vrcholila posledním letem, do kterého nastoupil Martin Šonka. Loni měl český pilot pozici výrazně lepší, jelikož do podniku v Indianapolis šel se solidním náskokem. Přesto mu útok na titul nevyšel a musel se spokojit s druhým místem. Čtyřicetiletý rodák z Dvora Králové nad Labem se ale z této zkušenosti poučil a letos už si může říct: "Jsem nový mistr světa!"

Šonka měl v Dallasu před posledním letem narýsovaný scénář jasně. V té době už jediný jeho konkurent v boji o titul Australan Matt Hall po svém vystoupení vedl, což znamenalo, že pokud chce slavit, musí tratí proletět ze všech nejlépe.

Český pilot se mezi pylony pustil s velkou vervou a už na prvním mezičase vedl o téměř dvě desetiny. Náskok se mu navíc dařilo neustále navyšovat a cíl proťal v čase 52,796. Byl tak o 304 tisícin rychlejší než jeho soupeř a po oznámení výsledku si mohl do mikrofonu zařvat: "Jóóó!"

Šonkův životní triumf emotivně prožíval i jeho celý tým, který byl důležitým faktorem při cestě za titulem. Okamžitě po přistání tak společně začali skandovat: "Tak jsme mistři, no a co." Obrovskou radost český pilot projevil také při bezprostředním rozhovoru.

"Nemůžu být šťastnější. To, jak se závod vyvíjel, bylo krásné. A poslední let? Měl jsem čistou hlavu a soustředil jsem se jen na něj. Abych neudělal žádnou chybu, nedostal nějakou penalizaci. To se povedlo," prohlásilo spokojeně.

Druhý český pilot Petr Kopfstein obsadil v celkovém hodnocení seriálu 13. pozici, když v Dallasu skončil dvanáctý.

Šonka přitom do posledního závodu nešel v lehké pozici. V seriálu držel druhé místo a před závěrečným bojem nad závodištěm ve Fort Worthu měl pětibodové manko na amerického lídra Michaela Gouliana.

Český pilot ale od úvodu ukazoval, že je ve skvělé pohodě a stroj má připravený na jedničku. V úvodní kole zaletěl vůbec nejrychlejší čas a postoupil z první příčky. Goulianovi naopak vystoupení nevyšlo, mezi osm nejlepších šel jako poslední a oba soky tak čekal ve 2. kole vzájemný souboj.

První letěl Američan, který nezvládl tíhu okamžiku a posbíral 4 trestné sekundy. Šonka v tu chvíli měl nahráno a hozenou rukavici využil. Tratí prolétl bez většího zaváhání a hlavního rivala vyřadil.

V závěrečné fázi tak už měl jen jednoho soka. Halla, který ho dostal pod tlak. Český pilot ale ukázal, že v letošní sezoně je ve skvělé pohodě. Po nevýrazném startu do ročníku se rozjel, celkově posbíral čtyři triumfy a s 80 body se stal zaslouženým mistrem světa.

Australan nakonec skončil celkově druhý s mankem 5 bodů. Třetí pozici obsadil Goulian.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články