Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Druhé stupně vítězů. Šonka bere v Kazani bronz, další triumf slaví Muroja

V ruské Kazani skončil druhý díl letošního seriálu Red Bull Air Race a český letec Martin Šonka opět zaujal pozici na stupních vítězů. Po druhém místu v Abú Dhabí zalétl opatrné finále, které mu vyneslo třetí místo. Ve vyřazovacích bojích porazil Španěla Juana Velardeho, poté Brita Bena Murphyho a ve Final Four byli nad jeho síly druhý Matt Hall a opět vítězný Japonec Jošihide Muroja. Petr Kopfstein obsadil třináctou příčku.

Český pilot Martin Šonka
zdroj: Reuters autor: Alexej Nasyrov

Po závodě v Kazani budou závodníky čekat už jen dva závody, v Maďarsku na Balatonu a na začátku září v japonské Čibě, než seriál definitivně skončí. Hlavní sponzor totiž od tohoto projektu odstupuje.

V celkovém pořadí Muroja odskočil po Kazani Šonkovi už na rozdíl devíti bodů a na domácí půdě tedy může za necelé tři měsíce slavit celkový triumf. Český pilot se mu to ale bude snažit znepříjemnit a na třetího Halla má pak náskok osmi bodů. Kopfstein je zatím předposlední třináctý s pěti získanými body.

"Bohužel se mi nepovedlo úplně správně nastavit letadlo. Mohli jsme letět daleko rychleji. Takže teď mě taková chyba docela bolí, ale už se nedá nic dělat," řekl Šonka, jenž v Kazani obhajoval loňské prvenství.

Úřadující mistr této série Šonka nad řekou Kazaňka začal finálový den postupem do čtvrtfinále přes Velardeho, který měl dvousekundovou penalizaci. Šonka i přes zkoumání jednoho průletu brankou byl nakonec čistý.

Český elitní pilot sice dlouho musel čekat v náletovém prostoru na pokyn ke startu, ale nervózní situaci ustál a vyhrál duel o 1,683 sekundy. Celkově skončil mezi čtrnáctkou na třetím místě.

"Nefungovalo zařízení, které nám do letadla dává organizátor, nicméně i přesto jsme postoupili do druhého kola a díky týmu také problém rychle vyřešili," uvedl Šonka.

Ve čtvrtfinále si poté poradil s Britem Murphym, kterého předčil o 576 tisícin sekundy. Finále se mu nevyvedlo a zalétl nejhorší čas víkendu 1:04,238 minuty. Šonkovi to ale stačilo s přehledem na pódium, jelikož čtvrtý Francouz Francois Le Vot nasbíral čtyři trestné sekundy.

Kopfstein v průběhu letu v prvním kole vedl nad francouzským protivníkem Nicolasem Ivanoffem, ale porážku mu nakonec přinesla chyba v závěru při nesprávném průletu jedné z bran a dvousekundová penalizace. Celkově obsadil třináctou pozici a bral pouhý bod do hodnocení klasifikace.

"Jsme si téměř jistí, že penalta byla neopodstatněná," uvedl Kopfstein. S protestem proti sankci za chybný průlet neuspěl. "Myslím si, že jsme byli poškozeni. Když jsme se dívali na naše data a videa, tak to neodpovídá tomu, co tvrdí rozhodčí, kteří mají svou kameru velmi daleko," dodal.

Závod leteckého seriálu Red Bull Air Race v Kazani (Rusko):

1. Muroja (Jap.), 2. Hall (Austr.), 3. Šonka, ...13. Kopfstein (oba ČR).

Průběžné pořadí (po 2 ze 4 závodů): 1. Muroja 53, 2. Šonka 44, 3. Hall 36, ...13. Kopfstein 5.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články