Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Devátá brána byla osudná. Šonka se chybou připravil o titul mistra světa a skončil až třetí

Měl na dosah obhajobu celkového prvenství v seriálu Red Bull Air Race, ale v japonské Čibě poslední závod sezony nezvládl a nakonec byl až bronzový. Sportovní letec Martin Šonka vypadl už ve vyřazovací fázi, když prohrál v souboji s Francouzem Nicolasem Ivanoffem o necelé tři desetiny sekundy. Mistrem světa se stal o jediný bod před domácím vítězem Jošihidem Murojou Australan Matt Hall, kterému stačilo třetí místo.

Martin Šonka v závodech Red Bull Air Race
zdroj: ČTK autor: Šedivý Petr

Český závodník doplatil na penalizaci za překročení povoleného limitu 11G o 0,2G v deváté bráně, za což dostal sekundu navíc a byl vyřazen.

"Je to samozřejmě velká chyba. Přišli jsme kvůli tomu o závod i o titul. Oproti včerejšku se změnil vítr, takže náletová rychlost do toho vertikálního manévru byla o něco vyšší a stejná výchylka páky jako včera znamenala dnes přetažení. I když jsem se na to připravoval, tak jsem tu chybu udělal. Asi jsem se v ten okamžik dostatečně nekoncentroval nebo nevím," uvedl Šonka.

Je nám líto, video expirovalo.
Šonka titul mistra světa neobhájil

Celkovou třetí příčku přidal k loňskému titulu a druhému místu z roku 2017. "Raději bych měl víckrát tu nejcennější trofej, dnes je to velké zklamání. Ale celkově můžeme být pyšní. Tři poslední sezony jsme pokaždé bojovali o titul, to nikdo jiný říct nemůže. Letos jsou jen čtyři závody, takže za každou chybu se platí dvojnásobně," uvedl Šonka.

Další český pilot Petr Kopfstein byl v Čibě poslední čtrnáctý a celkově obsadil 13. příčku. Letecká série Air Race skončila, protože její hlavní sponzor se rozhodl v ní nepokračovat.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články