Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Předvýběr.CZ Florbal MB - 1. SC TEMPISH Vítkovice

Rallyeový šampionát startuje v Rakousku sněhovou Jänner rallye

Friestadt (Rakousko) - Oproti minulým letům nezvykle brzy startuje nový ročník mezinárodního mistrovství České republiky v automobilových soutěžích. Prvním závodem osmidílného seriálu bude Jänner rallye, která se v okolí Friestadtu uskuteční v pátek a v sobotu. Český šampionát tak opět po čtyřech letech začne v Rakousku. Ve Friestadtu se představí i Fin Juho Hänninen, který ale o body do MMČR bojovat nebude.

Sněhová Jänner rallye byla součástí českého mistrovství v letech 2004 až2008 abude jí i v příštích třech letech. "Jsme rádi, že opět budeme součástí českého šampionátu. Spolupráce je velice výhodná. Nejen proto, že se rallye zúčastní čeští jezdci, ale i proto, že se na jeho organizaci podílejí lidé z jihu Čech," uvedl ředitel organizačního výboru rallye Ferdinand Staber.

Z českého pohledu se v Rakousku nepředstaví moc početné startovní pole, až na úřadujícího šampiona Romana Krestu jsou ale přihlášeni všichni favorité seriálu. Nově mezi nimi figuruje i zástupce továrního týmu Škoda Motorsport Jan Kopecký. "První soutěž sezony je vždy něco speciálního. Na Jänneru jsem již třikrát startoval, hodně bude záležet na podmínkách na trati," uvedl Kopecký, jenž bude letos nově spolupracovat s navigátorem Pavlem Dreslerem.

Hlavními soupeři Kopeckého v bojích o "české" body by měli být Pavel Valoušek a Václav Pech, který Jänner rallye již třikrát v kariéře vyhrál. Pecha navíc čeká premiérová sezona za volantem speciálu kategorie S2000 Mini John Cooper Works. "Vedle vítězství máme na zdejší závod i nepříliš veselé zážitky v podobě dvou kotrmelců. Je to dáno hodně zrádnou tratí, na které se často mění povrch od suchého asfaltu po vrstvu sněhu," uvedl Pech.

Velkou neznámou rakouské rallye jsou obvykle sněhové podmínky na trati. Aktuálně to vypadá, že si jezdci opravdu jízdu na sněhu a ledu užijí. "Můžeme říci, že dvě třetiny tratí jsou pokryté sněhem. Zvlášť ve výše položených oblastech čeká na jezdce zimní krajina a tedy i podmínky typické pro Jänner rallye," uvedl hlavní činovník pro bezpečnost Peter Schöller. Pořadatelé pro posádky připravili trať s 18 rychlostními zkouškami, na všech jsou vypsané finanční prémie pro nejlepší šestici.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články