Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Rallye Monte Carlo vyhrál opět Ogier, Prokop skončil devátý

Monte Carlo - Rallye Monte Carlo vyhrál stejně jako loni Francouz Sébastien Ogier a zahájil cestu za třetím titulem mistra světa v řadě. Český jezdec Martin Prokop obsadil deváté místo, čímž vyrovnal svůj druhý nejlepší výsledek ve slavné soutěži.

Sebastien Ogier na Rallye Monte Carlo
zdroj: imago sportfotodienst

Do závěrečného dne vstupoval Prokop na osmé příčce, ale neodolal stíhací jízdě devítinásobného světového šampiona Sébastiena Loeba, který ho předstihl po vítězství v předposlední rychlostní zkoušce. "Jsme na bodech, kterých v konkurenci továrních týmů není nazbyt. Ale chceme a musíme předvádět víc," uvedl Prokop.

"Není to špatný výsledek, ale poslední dva dny byly strašné. Nemůžeme pokračovat v tomhle stylu. Na poslední zkoušce jsem jel naplno, ale čas je hrozný," postěžoval si po 15. místě v závěrečném měřeném úseku, v němž na deseti kilometrech ztratil na nejrychlejšího Brita Krise Meekea přes 20 sekund. V celkovém pořadí ho však udržel za sebou na desáté pozici.

Loeb, jenž se vrátil do rallyeového šampionátu jen na skok, přišel o naději na lepší výsledek poté, co v pátek poškodil vůz. Do té doby sváděl souboj o prvenství se svým nástupcem na trůnu Ogierem. Tomu pak k 25. vítězství v kariéře stačilo už jen kontrolovat náskok na prvním místě, který nakonec činil 58 sekund. 

Rallye skončila trojnásobným triumfem Volkswagenu, neboť za Ogierem skončili jeho týmový kolega Fin Jari-Matti Latvala a Nor Andreas Mikkelsen z druhého továrního týmu VW. "Vyhrát v Monte Carlu znamená hrozně moc pro každého jezdce, a zvlášť pro mě," uvedl Ogier, rodák z nedalekého Gapu.

"Je to nejdůležitější soutěž roku. Počasí z ní dělá ohromnou výzvu, o to větší je pak pocit uspokojení z výhry," uvedl jednatřicetiletý Francouz. V Monte Carlu zvítězil i v roce 2009, kdy soutěž nebyla součástí mistrovství světa. "Tahle soutěž má nejlepší atmosféru, jakou jsem kdy na závodech zažil. A když jedu kousek od svého domova, ta kulisa je kouzelná," rozplýval se Ogier. Mistrovství světa bude pokračovat v polovině února ve Švédsku.

Rallye Monte Carlo, úvodní podnik mistrovství světa v automobilových soutěžích:

1. Ogier, Ingrassia (Fr./Volkswagen Polo R WRC) 3:36:40,2, 2. Latvala, Anttila (Fin./Volkswagen Polo R WRC) -58,0, 3. Mikkelsen, Floene (Nor./Volkswagen Polo R WRC) -2:12,3, 4. Östberg, Andersson (Nor., Švéd./Citroën DS3 WRC) -2:43,6, 5. Neuville, Gilsoul (Belg./Hyundai i20 WRC) -3:12,1, 6. Sordo, Martí (Šp./Hyundai i20 WRC) -3:12,9, ...9. Prokop, Tománek (ČR/Ford Fiesta RS WRC) -9:54,8.

Průběžné pořadí MS (po 1 z 13 soutěží): 1. Ogier 25 b., 2. Latvala 19, 3. Mikkelsen 15, 4. Östberg 12, 5. Neuville 10, 6. Sordo 8, ...10. Prokop 2.

Pořadí týmů: 1. Volkswagen 43, 2. Hyundai 27, 3. Citroën 12, ...5. Jipocar Czech National 6.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články