Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Rallye Monte Carlo vyhrál Bouffier, Kopecký osmý

Monte Carlo - Francouz Bryan Bouffier s peugeotem vyhrál Rallye Monte Carlo, úvodní závod seriálu Intercontinental Rallye Challenge. Továrním jezdcům Škody Juho Hänninenovi a Janu Kopeckému se slavná soutěž příliš nevydařila. Po chybné volbě pneumatik ve čtvrteční etapě obsadil úřadující mistr šampionátu Hänninen nakonec šesté místo, jeho český kolega skončil osmý.

Nejúspěšnějším zástupcem mladoboleslavské automobilky tak byl celkově druhý Belgičan Freddy Loix, který se Škodou Fabia jako jediný dokázal narušit nadvládu peugeotů. Zástupci francouzského výrobce obsadili v elitní pětici všechna další místa. Třetí dojel Brit Guy Wilks, kterého následovali domácí Stéphane Sarrazin a François Delecour.

"Vše bylo fantastické. Samotná soutěž i auto. Jsem plný emocí, ale Peugeot mi připravil perfektní auto a jsem šťastný i za něj," radoval se Bouffier v cíli. Dvaatřicetiletý úřadující francouzský mistr se do vedení dostal v polovině soutěže a první místo bezpečně uhájil až do konce 79. ročníku rallye, která se konala sto let od prvního závodu v monackém knížectví.

Ve čtvrteční etapě přišel o vedení Hänninen a kvůli chybné volbě pneumatik pohasly i Kopeckého šance na medailové umístění. I když Hänninen ztratil na rozdíl od svého českého parťáka v osmé erzetě "jen" 2:45 minuty, ze šestého místa se výše již nedokázal posunout.

Kopecký: Není to tragédie

Kopecký v posledním měřeném testu druhé etapy ztratil přes sedm minut. Za avizovaným útokem na celkový titul tak nevykročil nejlépe. "Stejně jako v loňském roce se nám Monte vůbec nevydařilo. Prokaučovali jsme pneumatiky a tím jsme ztratili veškeré šance na boj o lepší příčky," uvedl Kopecký. Původně byl dokonce až devátý, ale k posunu o jednu pozici mu pomohlo odstoupení Nora Pettera Solberga po poslední erzetě.

I vzhledem k tomu, že šampionát IRC se letos boduje jinak (za vítězství se uděluje 25 bodů a závěrečné dva závody mají vyšší bodové koeficienty), nepovažoval Kopecký výsledek v Monaku za tragédii. "Uvidíme, co pojedeme dál. Opět se počítá sedm výsledků, takže není nic ztracené," dodal.

Ve slavném závodě, který byl v minulosti součástí mistrovství světa, se představil i Vojtěch Štajf se subaru, který obsadil devatenácté místo. Mezi produkčními vozy byl ale druhý.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články