Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Rallye mimo obce? Snažíme se o to, naznačil šéf Autoklubu

Praha – Po nedávné tragédii při rallye v Lopeníku, kde zahynuly čtyři dívky, se uvažuje hned o několika variantách, jak do budoucna zamezit tomu, aby se tatáž situace opakovala. Závodní auto, které v určitých místech tratě jede až 170km rychlostí, může při nezvládnutém manévru skončit mimo vozovku a ohrozit tak životy diváků. Podle šéfa tuzemského Autoklubu Romana Ječmínka je teď na programu dne snaha, aby se napříště rallye v obcích už vůbec nejezdily.

Tragická nehoda při RallyShow
zdroj: ISIFA/VLP autor: HZS Zlínského kraje

"Budeme se snažit obce zcela vyloučit, anebo dělat průjezdy jen obcemi, kde to bezpochyby schválí všichni občané," řekl prezident Autoklubu ČR Roman Ječmínek. Uvažuje se i o variantě stop and go. Piloti by při vjezdu do obce snížili rychlost např. na 50 km v hodině a za hranicemi by pak opět mohli jet rychleji. "To není okruh, tady není žádné depo. To bychom si mohli dát ještě dva bazény a skočit do písku. To nejde, to je rallye," uvedl Josef Semerád, mistr ČR v rallysprintech 2006.

Přehodnotit se má i kvalifikace jezdců, aut, charakter rychlostních zkoušek a tratí. Zásadní ale bude přeškolování traťových komisařů. Ti mají svými schopnostmi a autoritou zajistit, že diváci nebudou stát v místech, kde je to zakázané. "Automaticky předpokládáme, že je to zabezpečené a samozřejmě jsme všichni šokováni, jako celá veřejnost, když to tak není," dodal Semerád.

"Pořadatele si uvědomí, že to teď bude pod tak velkým drobnohledem, že stačí sebemenší nešťastná záležitost a skutečně se začne jednat o tom, že se to zavře," řekl Ječmínek už v březnu před třemi lety při tragédii na Valašské rallye.

První rallye v Česku se pojede v dubnu v Klatovech. Město o soutěže stojí, ale jasné ano řekne až poté, co dostane nová bezpečnostní pravidla. Jaká budou, by mělo být jasné už příští týden.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Richarda Samka o budoucnosti rallye v ČR
Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články