Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Rallye Hedvábné stezky bude mít letos silné české zastoupení. Pojede Loprais i Kolomý

Praha – Tradičně patří k dvěma největším českým hvězdám mezi kamiony na Dakaru. Letos se ale Aleš Loprais i Martin Kolomý představí také na druhé nejvýznamnější vytrvalostní automobilové soutěži Rallye Hedvábné stezky, která se jede v červenci. První z českého dua svou účast na soutěži s cílem v Číně oznámil již dříve, druhý nyní. Tým Buggyra se totiž rozhodl, že na podniku tento rok chybět nechce.

Aleš Loprais
zdroj: ČTK autor: Marián Chytka

"Ke každému závodu vzhlížím s patřičnou pokorou, přesto jsem skoro stoprocentně přesvědčen, že po tom, co jsme zažili letos na Dakaru, mě hned tak něco nepřekvapí," uvedl Kolomý, který díky svému triumfu v čínském šampionátu okruhových tahačů ví, jak chutnají oslavy v Pekingu. "Pochopitelně, rallye je o něčem úplně jiném, ale proč nedat double," pousmál se Kolomý.

Rallye bude slavnostně zahájena 7. července v Moskvě, závodit se začne o den později. Posádky čeká trať dlouhá 9608 km, z nichž bude 4089 km měřených. Cíl je v čínském S'-an 22. července po absolvování 14 etap. Vedle Kolomého a Lopraise start ohlásil i Nizozemec Gerard de Rooy, který chce nasadit tři kamiony. Jeden bude řídit i sám dvojnásobný vítěz Dakaru. Chybět nebude tradičně ani tovární tým Kamazu.

"Silk way rallye nás v minulosti vždycky lákala, nicméně až letos jsme se s Tatrou dohodli, že vedle Dakaru pojedeme i tuto soutěž," uvedl týmový manažer Jan Kalivoda. Podpora automobilky je pro něj důležitá. "V minulosti jsme přípravu na Dakar postavili na kratších závodech světového šampionátu cross country rallye. Dakar 2018 ovšem začne rovnou v Peru na pískových polích, takže písky přecpaná Silk Way se jeví jako ideální varianta kvalitní přípravy," řekl.

Kolomý se těší hlavně na dlouhou trať a velký počet kilometrů. "Vzhledem k prestiži soutěže se určitě nepojedu jenom zúčastnit a testovat bez ohledu na výsledek. Svou účastí každopádně snížíme tréninkové manko, které máme především ve srovnání s jezdci Kamazu. Již týden pracujeme na analýze trati, sháníme dostupné informace," uvedl Kolomý.

I proto je Buggyra v kontaktu s Lopraisem, který v barvách roudnického týmu na letošním Dakaru startoval a Rallye Hedvábné stezky v minulosti několikrát jel. V roce 2011 ji Loprais i vyhrál. "Vzhledem k tomu, že české barvy bude hájit v nabité konkurenci pouze Martin s Alešem, byť každý z nich bude startovat v jiném týmu, jeví se vzájemná spolupráce jako oboustranně nezbytná," řekl Kalivoda.

Loprais totiž v Asii pojede pod hlavičkou vlastního týmu s upraveným kamionem Tatra, se kterým dříve závodil. "Naše soutěžní raketa dostala zásadní prvky oproti původní verzi. Zapracovali jsme na novém tlumení, brzdách a chlazení nového agregátu Gyrtech. Úpravou prošla i kabina vycházející z typu Jamal a osvědčených komponentů z prvotní verze, která při svém debutu na Dakaru 2014 získala dvě etapová vítězství," popsal Loprais.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články