Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Z kamionu na chvíli loď. Prohraný Dakar kvůli blbé chybě, litoval Macík

Od technických problémů a výrazné ztráty během třetího dne Dakaru se snažil opět vrátit na stupně vítězů. A neměl k nim daleko. Dokonce to vypadalo, že by se to Martinu Macíkovi mohlo povést už v deváté etapě. Jenže nakonec je vše jinak. Český pilot kamionu Iveco místo útoku na další dílčí vítězství skončil zaseknutý na dlouhé minuty v řece a nabral opět velké manko.

Je nám líto, video expirovalo.
Michek si vyrovnal etapové maximum. Macík se zasekl v řečišti

Při dojezdu do cíle vylezl z kabiny svého kamionu ve špinavé kombinéze celý od bahna a písku, přičemž mu ještě čvachtala voda v botách, kterou ani nestačil během jízdy vylít. Martin Macík se svojí posádkou zase jednou poznal, jak Dakar dokáže být záludný a jak skvěle rozjetý den se nakonec může změnit ve velké zklamání.

Pohled do dojezdu totiž mluví jasně. Desáté místo v etapě a ztráta téměř 50 minut na vítězného Januse van Kasterena z Nizozemska. V celkovém pořadí sice zůstal na čtvrtém místě, jenže místo 47 sekund nyní ztrácí na bronz půl hodiny.

"Zkusíme ještě zabojovat, ale tohle je pro nás prohraný Dakar kvůli blbé chybě," popisoval na svém facebooku Macík smolný moment, který pro něj otočil etapu vzhůru nohama.

Přitom dlouho to vypadalo, že by mohl zaznamenat čtvrtý etapový triumf v ročníku. Český pilot se spoustu kilometrů přetahoval s Nizozemcem Martinem van der Brinkenem o vedení a po trati se svým Ivecem letěl.

"Etapa byla nádherná. Od začátku do 150. kilometru bylo vše podmáčené a my jeli skvěle. Všem jsme ujížděli. Podařili se nám výborně objet i první duny, kde jsme to zvládli i navigačně. Voda měla končit na 160. kilometru, kde byl velký přejezd řeky," popsal Macík.

A právě toto místo se stalo české posádce osudné. Zvládnout i kritický bod, mohl Macík útočit v průběžném pořadí na stupně vítězů a nadále držet naději, že třeba ještě dožene prozatímního lídra Aleše Lopraise, který celkové první místo udržel i po deváté etapě. To by ale nesměl být brod proti.

"První část řeky jsme zdolali a vyjeli jsme na ostrůvek. Byli jsme tam první, což byl problém dne. Otočili jsme se a já zvolil zdánlivě nejlepší cestu. Bohužel jsme ze sta metrů ujeli sedmdesát, spadli do velké díry v řece a zůstali jsme tam viset," řekl.

Macík nebyl jediným pilotem, kterému brod udělal velké problémy. Potíže měly motorky, auta i další kamiony, které ve zrádném místě rovněž zůstaly zaseklé. "Nebylo tam moc variant. Kdo měl štěstí a vzal to jinou trasou, tak projel," konstatoval palubní mechanik David Švanda.

Jedním z dalších zaseknutých kamionů byl i Nizozemec Mitchel van den Brink, s kterým si Macík vzájemně pomohl. Oběma přispěl k záchraně i v cíli třetí Jaroslav Valtr, který jim při průjezdu nechal lano.

"Naše lana nám totiž nestačily, museli jsme všechny zastavovat. Spojili jsme jich šest až osm. Až pak jsme se mohli vytáhnout. Díky Michelovi i Jardovi za pomoc. Bohužel jsme tam byli hodinu," konstatoval smutně Macík a moment vzal na sebe.

"Je to řidičská chyba. Ukázala se holt nevýhoda, když jedete z prvního fleku. Jindy máte výhodu, tentokrát ne," konstatoval.

Českému pilotovi se sice něco ve zbytku etapy ještě povedlo stáhnout, ale moment, kdy se z kamionu stala na několik desítek minut "loď", už to nenapravilo.

Stupně vítězů tak jsou nyní pro Macíka daleko. A hlavním lákadlem podle všeho nyní budou další etapová vítězství. I když u Dakaru není nikdy nic jisté. Český pilot to už párkrát zažil na vlastní kůži.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články