Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Vypnulo mě to a já myslel, že už jsem na dovolené, řekl o tvrdém pádu na Dakaru Brabec

Viděl se na dovolené, jak si užívá. Jenže během pár momentů si Jan Brabec uvědomil, že neleží na pláži, ale po tvrdém pádu se sbírá z duny na Rallye Dakar. Český motocyklista přiznal, že v Jižní Americe prožil nejtěžší hodiny na svém stroji a pro příští ročník hodlá upravit trénink.

Pád Jana Brabce na Rallye Dakar
zdroj: ČTK/AP/ autor: Ricardo Mazalan

"Získal jsem další zkušenosti a nové informace o Dakaru. Do páté šesté etapy to byla jízda na hraně a už teď vím, že budu muset přizpůsobit trénink na další ročník," uvedl Brabec.

O šanci na lepší výsledek připravilo bývalého úspěšného motokrosaře zaváhání v 6. etapě. Začátkem všech problémů byl pád do kaňonu, z kterého se nemohl hodinu dostat zpět na trať. "Rozhodilo mě to a přestal mi fungovat mozek. Za hodinu jsem tam najezdil 25 kilometrů, což mi pak rozhodilo i navigaci. Když jsem se vrátil na trať, neobjel jsem jedno kolo, které tam pořadatelé naplánovali, a minul asi 15 kontrolních bodů," přiznal Brabec.

Hned na trati si navíc uvědomil, že udělal chybu a hrozí mu vyloučení z rallye. "Měl jsem před sebou tři nejdelší hodiny na motorce v životě. Myslel jsem na to, že mě zřejmě vyhodí a Dakar i celoroční práce je pryč," řekl pětatřicetiletý motocyklista Big Shock Racing týmu.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih 10. etapy Rallye Dakar

Podruhé se Brabec výrazně zviditelnil v předposlední 9. etapě, kdy svět oběhly fotky z jeho nehody. V plné rychlosti přeletěl přes řídítka a dlouho se poté sbíral z písku.

"Máte za sebou pět dun a přijde vám, že ta šestá je stejná. A není. Najednou je tam kaňon," popsal začátek pádu. "Normálně jsem se vypnul. Když jsem přišel k sobě, tak jsem seděl na duně a říkám si, že jsem na dovolené u moře po Dakaru. Pak mi ale došlo, že je to nějak brzy a navíc mám na rukou rukavice," uvedl Brabec, jenž si ani nepamatuje, jak se dostal do cíle.

Pád byl ale zřejmě i následkem faktu, že se snažil jet neustále na maximum. "Po podělané 5. etapě jsem řekl, že si zahraju ruskou ruletu, a takhle to vypadá...," pousmál se Brabec, který hned po návratu do Česka absolvoval lékařské vyšetření, aby se ujistil, že je zdravotně v pořádku.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články