Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Většina Čechů bude na Rallye Dakar úzce spolupracovat

Praha - Šest posádek kamionů a dva čeští motocyklisté David Pabiška a Jan Veselý se na začátku příštího roku představí na Rallye Dakar pod hlavičkou nově vzniklého Bonver Dakar Projectu a budou úzce spolupracovat. Cílem projektu je vytvořit nejlepší tým, který se bude legendární vytrvalostní soutěže účastnit.

Čeští účastníci Dakaru Tomáš Vrátný, Martin Kolomý a Marek Spáčil
zdroj: ČTK autor: Stanislav Peška

"Může se zdát, že je to odvážný cíl, ale věříme, že se nám to v horizontu tří až pěti let podaří," uvedl při představení projektu jeho autor Tomáš Vrátný, který bude řídičem jednoho z kamionů. "Myslím, že se nám podařilo spojit neslučitelné, na což jsme pyšní. Úmyslně jsme to nenazvali týmem, ale projektem, protože chceme například pracovat i na vývoji a stavbě kamionů, aut, čtyřkolek a motocyklů," řekl Vrátný.

Pod hlavičkou projektu budou startovat motorkáři Pabiška s Veselým a posádky kamionů, které budou řídit Vrátný, Martin Kolomý, Jaroslav Valtr, Marek Spáčil, Vlastimil Vildman a Nizozemec Marcel Schoo. Spojily se tak týmy Bonver Dakar, Czech Dakar, KM racing a Dakar Holland. "Už teď jsme domluveni, že příští rok se k nám připojí jeden zahraniční a zkušený partner," řekl Vrátný. Všechny týmy ještě fungují i samostatně a vozy si připravují individuálně, v budoucnosti ale bude spolupráce ještě užší.

Přímo v závodě budou již nyní dodržovat týmovou režii a spolupracovat. "Všem bude velet Martin Macík," uvedl Vrátný. Lídry týmu budou Kolomý a Valtr. "Jsme ale připraveni na to, že týmové role se mohou změnit podle toho, jak se bude Dakar vyvíjet," řekl Vrátný. Všechny posádky budou mít k dispozici sedm doprovodných kamionů, jeden osobní automobil a 55 lidí.

Jediným českým účastníkem Dakaru 2013, který se do projektu nezapojil, je Aleš Loprais. "Aleš byl první, kterému jsem spolupráci nabízel, už když jsme se vraceli z minulého Dakaru. On se rozhodl jít jinou strategií, individuální. My chceme jít týmovou cestou, což je složitější a náročnější. Víme, že výsledek se dostaví až za nějaký čas, ale věříme tomu," dodal Vrátný. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články