Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Valtr chce před poslední etapou udržet životní úspěch

Villa Carlos Paz (Argentina) - Jaroslav Valtr má na dosah největší úspěch ve své kariéře na Rallye Dakar. Před dnešní poslední etapou legendární soutěže mu patří průběžné osmé místo mezi kamiony. Mezi automobily se na 14. místo posunul Martin Prokop, stejně jako Valtr však bude muset svoji pozici bránit. Odstupy jejich soupeřů nejsou velké a v závěrečné etapě, která v minulosti byla často spíš jen symbolická, ještě může dojít ke změnám. 

Tatra Jaroslava Valtra
zdroj: ČTK/PR autor: Martin Hůle

"Předposlední dakarská etapa byla druhá nejdelší, takže žádné flákání. Těšil jsem se, že to bude zase rallyeová etapa. Opravdu to tak bylo," řekl Prokop, kterého však v pátek v úvodu přibrzdil defekt. "Hned na začátku jsme si tak dali pěknou rozcvičku. Snažili jsme se jet v rychlém tempu, abychom ještě vylepšili svou pozici v celkovém pořadí, což se nám povedlo. Dojeli jsme auta před námi a trošičku jsme se posunuli," uvedl Prokop, který předstihl i krajana Miroslava Zapletala.

Stejně jako další jezdci se i jediný pravidelný český účastník seriálu mistrovství světa v klasické rallye už těší do cíle. "Musím říct, že po těch čtrnácti dnech už je to fakt těžké. Ke konci jsem trpěl, takže jsem rád, že to máme za sebou, že jsme se vrátili zpátky do Carlos Paz, kde jsme začínali závod a že všechno funguje. I auto už toho má dost. Už z něj šly strašné zvuky. Vydávalo takové znamení, že už by se konec měl hodně rychle přiblížit," řekl Prokop.

Zatímco Prokop ztrácí na 13. místo a Erika van Loona z Nizozemska necelých osm minut a před patnáctým Zapletalem má k dobru pět minut, Valtr zaostává za sedmým Rusem Eduardem Nikolajevem o deset minut a na Petera Versluise z Nizozemska má náskok necelých devět minut.

"Z Phoenixe jsem v etapě udělal kombajn, protože jsem tam posekal nějakou trávu, zboural plůtky. Jinak trať byla moc pěkná. Jelo se mezi skalami a bylo to hodně technické. Jsem spokojený, protože jsme zajeli i super výsledek. Uvidíme, co se bude dít v poslední etapě," uvedl Valtr po páteční čtvrté příčce.

Doufá, že ho v závěrečné etapě nebude blokovat Versluisův týmový kolega Hans Stacey. "Snad v cíli nedojde na chlapskou výměnu názorů. Určitě chceme uhájit desítku, ale osmá pozice by byla lepší," dodal Valtr.

V páteční etapě byl nejlepším z českých kamionů Valtrův speciál, Buggyra však usiluje o změnu výsledků. Devátý v cíli Martin Kolomý řešil bezprostředně před startem problém s defektem a do etapy před ním odstartoval oproti plánu Artur Ardavičus z Kazachstánu. Pokud by organizátoři upravili Kolomého čas, skončil by v etapě druhý.

Kolomý po technických problémech v předešlých etapách už nemá šanci na přední umístění. Celkově je sedmnáctý za Tomášem Vrátným. "Mohl jsem na tom být lépe, ale jeden z Manů mě nechtěl 180 kilometrů pustit. Byla to docela konfliktní situace, ale nakonec jsme to vzdali. Nejdůležitější je, že jsme v cíli," řekl Vrátný, který se chce udržet před Kolomým. Pomoct by mu mohla i úprava času za pomoc zapadlému kamazu v jedné z minulých etap. Pokud pořadatelé žádosti vyhoví, vylepší mu čas o 10 minut.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články