Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Panorama

Umřel mi nevlastní bratr. Karlíku, jedeme za tebe, vzkázal Kalina

Dělilo je jen pár měsíců, spoustu toho spolu prožili právě na Rallye Dakar, která je proslavila a udělala z nich legendy. Teď se Josef Kalina chystá v Džibě na další start slavného závodu, zatímco Karel Loprais po krátké nemoci zamířil do motoristického nebe.

Josef Kalina
zdroj: ČTK autor: Sznapka Petr

Kalina, dlouholetý Lopraisův navigátor a kamarád, závodí stále. O víkendu se vydá do závodu jako člen posádky Slováka Radovana Kazarky, který pojede v kategorii Klasik s kamionem Tatra 815, s nímž úspěšně závodili právě s Lopraisem, jenž ukončil kariéru před patnácti lety.

Zprávu o smrti svého souputníka přijal Kalina těžce. "Umřel mi můj nevlastní bratr, to je samo o sobě tragédie. Kamarád, se kterým jsi pětadvacet let závodil, dosáhl jsi s ním nějakých úspěchů," řekl dojatý Kalina v nahrávce týmu Buggyra Racing. "Nikdy jsem s ním neměl žádný konflikt. Byl to skvělý, nekonfliktní, čestný člověk. Mnohdy laskavý," doplnil dvaasedmdesátiletý matador.

Kalina je pouze o několik měsíců mladší než Loprais, poprvé se spolu vydali na Dakar v roce 1991 a společně vybojovali tři z šesti Lopraisových triumfů.

"Teď jsem tady v situaci, kdy vlastně sedím v autě, ve kterém jsme dosáhli největších úspěchů. To nesu trošku těžce. Na druhou stranu to má pozitivní moment v tom, že sedím v replice auta, ve kterém bych hrozně rád seděl s ním, ale už nám to holt osud nedopřál," litoval Kalina. "Karliku, jedeme za tebe," dodal s pohledem k nebi.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články