Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Nordic Walking Tour Praha

U sledování Dakaru slzel, proto je Tůma zpět. Cílem je být do pátého místa, řekl

Poslední ročník Rallye Dakar sledoval od televize pouze jako divák, což mu nedělalo dobře. Proto se Zdeněk Tůma rozhodl na slavný závod opět vrátit. Člen týmu Barth Racing bude jedním z dvojice českých čtyřkolkářů, kteří pojedou, a jeho cílem bude vylepšit dosavadní maximum, kterým je deváté místo z roku 2020. Soutěžní speciál si chystá také Martin Prokop.

Zdeněk Tůma
zdroj: ČTK/Fotobanka ČTK/ autor: Záruba Ondřej

"Ideální by samozřejmě bylo dojet první, ale to by se muselo všechno maximálně sejít. Mým cílem je být do pátého místa," uvedl Tůma v tiskové zprávě. Rodák z Českého Krumlova startoval na Dakaru v letech 2017, 2018 a 2020. Letos mezi účastníky chyběl a trpěl u televize. "Člověku u toho občas ukápne i slza. Hned se mi vybaví pocity na startovní rampě, to napětí před závodem… Proto se také do nejtěžšího motoristického závodu světa zase vracím. Schází mi to," přiznal.

Legendární rallye se v lednu potřetí v historii uskuteční v Saúdské Arábii, takže Tůma díky roku 2020 tuší, co jej čeká. O trati nadcházejícího ročníku má ale jen základní informace z nedělní prezentace organizátorů. "Uvidíme, jak to bude v reálu vypadat. Poslední ročník se zdál hodně rychlý, občas také navigačně náročný. Někdy docela i pršelo, což jsem tam ještě nezažil," řekl Tůma.

Hned v úvodu by se mělo jet dost v písku, na což si bude muset zvykat. "Na první půlku organizátoři slibovali skoro samé duny. A na ně bude potřeba si hodně rychle zvyknout. Naposledy jsem totiž v dunách jezdil právě před dvěma lety na Dakaru. Věřím ale, že se brzy přizpůsobím. Budu muset. Jinak mě to vytrestá," uvedl devětačtyřicetiletý čtyřkolkář.

Stejně jako při svých předešlých startech pojede na yamaze. "Pojedeme prakticky všichni na stejné mašině, protože žádná jiná neprojde nastavenými parametry. Je to fér. Záleží hlavně na umění jezdce a samozřejmě také trochu na štěstí. Jen my Evropani máme drobet nevýhodu, protože nemůžeme jezdit a trénovat na dunách," řekl Tůma.

Je nám líto, video expirovalo.
Prokop před Dakarem: Budeme mít největší šanci uspět

Prokop chystá upravený soutěžní speciál

Nové rozdělení kategorií na Dakaru by mělo svědčit Martinu Prokopovi, neboť slibuje umenšení náskoku zkušených pilotů Sainze či Péterhansela. "Teď jsou na tom všichni stejně, první rok s novými pravidly. Pro malý tým, jako je ten náš, je to největší šance, kdy se dá uspět," míní Prokop.

"Budu rád, jestli se nám podaří přiblížit nejrychlejší pětce," shrnuje český pilot své aspirace před nadcházejícím ročníkem. "To je ale dlouhodobý cíl. Už jsme jednou byli šestí, takže jiný bychom ani mít neměli," dodal. Rallye Dakar startuje už prvního ledna a ČT sport bude se svými souhrny a studiem tradičně u toho.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články