Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Trasa Dakaru je odtajněna. Závodníci jsou nadšeni, v Peru přibude písečných dun

Praha – Velice pozitivní odezvu vzbudila u závodníků odtajněná trasa jubilejního 40. ročníku Rallye Dakar, který startuje v peruánské Limě. Účastníky slavného závodu čeká mnohem více písečných dun na úkor zabahněných silnic. Rallye zároveň bude prodloužena ze dvanácti na čtrnáct etap a uskuteční se 6.-20. ledna 2018.

Právě v Peru, kam se závod vrátí po pěti letech, budou hned v úvodu rallye etapy, které se pojedou výhradně v poušti. Následovat bude přejezd do Bolívie a závěr se uskuteční v Argentině. Trať ještě sice nemá definitivní podobu, bude však naplánována tak, aby se kemp s mechaniky a dalším doprovodem přesunoval méně než v minulosti.

"O nové trase ještě nemám úplně všechny informace, ale Peru mě nadchlo. Duny ukážou, kdo umí, nebo neumí jezdit. Kdo se v nich zakope, tak to má na hodinu a půl. Takže tenhle rok budeme trénovat duny, až se ze mě bude kouřit," řekl na dnešní prezentaci jubilejního ročníku v Praze Martin Macík, jenž letos mezi piloty kamionů obsadil desáté místo.

Kromě něj by na startu v Limě neměl chybět ani pětinásobný vítěz kategorie čtyřkolek Josef Macháček, který už dříve svoji další účast zpochybňoval. "Absolvoval jsem čtrnáct Dakarů, ale teď asi začíná etapa, kdy nebudu dojíždět. Mám měsíc po operaci ramene a uvidíme, jak se to zahojí. Když budu v pořádku, tak se Dakaru zúčastním," prohlásil šedesátiletý veterán.

Reputaci by si naopak chtěl napravit Martin Kolomý. Ten letos pomýšlel na stupně vítězů mezi kamiony, ale po vítězství v první etapě ho postihly technické problémy a v konečném pořadí obsadil až patnáctou příčku. "Doufám, že příští Dakar se nám povede líp. Musíme bojovat a výsledek v příštím roce napravit," uvedl.

Mezi automobily by neměl chybět jedenáctý jezdec letošního závodu Martin Prokop a s novým vozem se po roční přestávce představí také Tomáš Ouředníček. "Stali jsme se součástí globálního týmu, takže máme štěstí jezdit s Fordem Ranger, což je auto na úplně jiné úrovni, než jsme měli dřív. Má na to, aby nás udrželo vepředu, ale nevím, jestli my na to máme jako posádka. Ale budeme se snažit," řekl.

Letos na Dakaru startovalo čtrnáct českých posádek. Nejlepší umístění zaznamenal mezi kamiony sedmý Aleš Loprais, v kategorii motocyklů byl Ondřej Klymčiw jedenáctý a mezi čtyřkolkami obsadil nováček Zdeněk Tůma dvanáctou pozici. Startovní listinu pro příští ročník zveřejní organizátoři v listopadu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články