Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

To se nemělo stát. I já potkal fanoušky přímo v cestě, řekl o tragické nehodě Lopraise Tůma

Na letošní Rallye Dakar měl několik pádů, které zapříčinily, že poprvé v kariéře musel ze slavného závodu odstoupit. Zdeněk Tůma se už proto stačil vrátit do Česka, kde ho při příletu šokovaly zprávy o srážce kamionu Aleše Lopraise s fanouškem, který na následky nehody umřel. Padesátiletý čtyřkolkář sám přiznal, že letos měl v Saudské Arábii potíže s lidmi přímo na trati.

Je nám líto, video expirovalo.
Loprais po tragické nehodě s divákem na Dakaru nepokračuje

Cesta ze Saudské Arábie zpět do Česka pro něj byla pekelná. Zdeněk Tůma si musel před odletem dát prášky proti bolesti, jelikož po několika nehodách během letošního Dakaru byl natolik potlučený, že by jinak dlouhou cestu nezvládl. 

"Jedno stehno mám celkem v pohodě, na druhém je nateklá boule a bolí to jako sviňa. Není to ještě zahojené, beru prášky na bolest, také přelet nebyl moc příjemný. Jsem rád, že jsem doma," řekl Tůma, který ze závodu odstoupil už v páté etapě.

Po ranním návratu do Češka však pro něj nastal i šok, když zjistil o smrtelné nehodě z deváté etapy, kdy kamion Aleše Lopraise měl na jedné z dun nehodu z italským divákem, který na následky incidentu o několik hodin později zemřel. (VÍCE ZDE)

"Tohle se nemělo stát," konstatoval smutně člen týmu BARTH Racing, který absolvoval Dakar opět na čtyřkolce. Zároveň však dodal, že na letošním ročníku byl výskyt fanoušků na trati daleko častější než tomu bylo v předchozích letech. Příznivci často stáli mnohem blíž u průjezdů posádek a byli obecně odvážnější.

"V minulosti jsem potkával na trase hlavně lidi z bivaku nebo místní. Teď tam byly na některých místech davy, které se občas snažil organizátor kontrolovat. Po celou etapu to ale rozhodně není možné," přiznal.

Český závodník to dokonce poznal na vlastní kůži, co všechno jsou fanoušci schopní riskovat, aby byli strojům během jízdy co nejblíže. Přitom často neznají chování závodních vozů a ohrožují tak nejenom sebe, ale také samotné účastníky, kteří tak kromě nebezpečí tratě musí sledovat i nevypočitatelné fanoušky.

Zdeněk Tůma
zdroj: ČTK / PR / BARTH Racing

"Viděl jsem moment, kdy kamion vyjede dunu a pak z ní sjíždí dolů, a to je chvíle, ve které není možné stroj zcela kontrolovat. A tak jeden pilot vjel přímo do diváků, naštěstí jen pomalou rychlostí. Já s tímhle na čtyřkolce problém nemám," popsal zkušený dálkový jezdec, který ale s diváky jeden krizový moment měl.

"To se opravdu stalo, kdy mi stáli v trase, tedy přímo v cestě. Musel jsem celou skupinu objet, nevěděl jsem, kudy mám jet," řekl.

Pořadatelům však incidenty nevyčítá, jelikož ví, že celou trasu není možné zabezpečit. "Každý odpovídá za sebe, není možné si stoupnout za horizont duny. Navíc kamion, bugina nebo vůz dunu mohou vyjíždět odlišným způsobem, jinou stopou. Nebo se také posádky na duně mohou předjíždět. Není to automaticky tak, že každý jede v té jedné samé koleji," vysvětlil. 

Měl jsem kvůli odstoupení slzy na krajíčku

Sám Dakar nedokončí poprvé v kariéře. V minulém roce dokonce skončil na čtvrtém místě jako nejlepší český jezdec ze všech kategorií. Zdravotní stav mu však neumožnil pokračovat, i když konečný krok se mu dělal velmi těžce.

"Nebylo rozhodně jednoduché učinit rozhodnutí o odstoupení, měl jsem z toho slzy na krajíčku pak v ten večer, ale jinak to nešlo," potvrdil Tůma, který v letošním ročníku měl několik karambolů. "Je zázrak, že z nich nemám zlomenou nohu. Jednou jsem šel na bok a čtyřkolka ležela na mně," popisoval jezdec, který zažil Dakar také v Jižní Americe.

S nohama půjde ještě na prohlídku a stále bude odpočívat. O tom, jestli se bude chtít vrátit na Dakar v příštím roce, jasno ještě nemá.

"Rozhodujeme se společně s týmem někdy během jara, když pořadatelé zveřejní trasu závodu. Pokud bude podobná jako ta letošní, rád bych se příštího ročníku klidně zúčastnil," dodal Tůma na Yamaze, který se letos plánuje účastnit domácích maratonských soutěží.

Zdroj
BARTH Racing

Hlavní zprávy

Nejčtenější články