Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Sto procent písku? To je opravdu ten správný Dakar, libuje si motocyklista Lhotský

Jednačtyřicátý ročník Rallye Dakar má na programu volný den. Sice se nezávodí, ale závodníci se svými týmy nezahálí. Na řadu se dostává péče o techniku a příprava na druhou polovinu maratonského závodu. Do extrémních podmínek by se rád vrátil i Rudolf Lhotský, ale motocyklového závodníka nepustilo na letošní ročník zdraví.

Marcel Snijders na Rallye Dakar
zdroj: ČTK/AP autor: Ricardo Mazalan

"Radši bych jel v Jižní Americe s klukama a užíval si krásných dun, ale bohužel zdraví mi nedovolilo zúčastnit se letos Rallye Dakar. Takže závod sleduju on-line a držím palce klukům, aby dojížděli na medailových místech," uvedl trochu zklamaný Lhotský.

O čtvrtý ročník ho připravila mimo jiné i operace kolene, která se poněkud zkomplikovala. "Z jedné plánované operace byly další dvě neplánované, museli mi řezat a rovnat holenní kost, takže mám trochu větší zásah. V této době jsem rád, že vůbec chodím. Musím počkat ještě dva tři měsíce, než začnu trénovat a sednu si na motorku," prozradil Lhotský.

Přesto už myslí na návrat. Vždyť na motorce neseděl víc jak rok. "Chtěl bych co nejdřív závodit a dostat se do nějaké formy. Malinko se budu zase učit jezdit, ale těším se na to, a pokud mi zdraví dovolí, tak závody co nejdřív pojedu a budu se připravovat na další ročník Rallye Dakar," odkryl plány Lhotský na příští měsíce.

Podmínky 41. ročníku Dakaru si Lhotský pochvaluje. O to víc ho musí mrzet, že peruánské etapy sleduje jen z dálky. "Z pohledu terénů se mi hrozně líbí letošní Dakar už jen z toho pohledu, že se jede jenom v dunách a písku, jak pořadatel avizoval. To je opravdu ten správný Dakar a směr, kterým by Dakar měl jít. I když je to jen deset dní, tak opravdu je to náročné a zajímavé," řekl Lhotský.

Jeho kolegové motorkáři si vedou zatím slušně. To ostatně potvrzuje i sám Lhotský. "Od Brabčáka (Jana Brabce) se to čeká, že jezdí dvacátá, třicátá místa. To samé Milan Engel. Kluci jezdí furt stabilně, nedělají velké chyby. Myslím si, že se budou ještě posouvat dopředu, a když se oba dostanou k patnáctce, tak to bude parádní výsledek," fandí svým kamarádům na dálku.

Posun vpřed však bude náročný, Dakar neustále zrychluje a přežívá jen ta nejlepší závodní technika. Zřejmá je také určitá proměna tohoto legendárního závodu v průběhu posledních let.

"Myslím si, že dřív byl Dakar o tom, že si jezdci hodně pomáhali. Teď je všechno dražší, každý se honí za minutami a vteřinami. Samozřejmě jezdci, co jedou hodně vzadu, si jedou Dakar užívat, tak ti samozřejmě zastaví, pomohou. Ale třeba první dvacítka nebo třicítka se spíš žene dopředu," konstatoval Lhotský.

Karginov byl vyloučen z Dakaru, protože neposkytl pomoc divákovi

Třetí muž průběžného pořadí kategorie kamionů Andrej Karginov z Ruska byl vyloučen z Rallye Dakar, protože neposkytl pomoc zraněnému divákovi. Tovární jezdec Kamazu a vítěz dvou etap v pátečním pátém pokračování slavné soutěže přejel v dunách fanouška, který se pohyboval mimo vyznačená divácká místa.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články