Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Startuje Dakar, do akce jdou české motorky i kamiony

Praha - Posedmé v historii se slavná Rallye Dakar uskuteční v Jižní Americe a na startu opět nechybí i řada českých závodníků. Oproti minulosti však má český motorsport nejpočetnější zastoupení v kategorii motocyklů. ČT sport a náš web přinese každý den kromě zpravodajství z jednotlivých etap i Dakarské ozvěny se zaostřením na českou účast.

Kamion Andreje Karginova
zdroj: ČTK/AP autor: Victor R. Caivano

Vedle nejzkušenějšího Davida Pabišky jsou přihlášeni Jan Veselý a nováčci Zdeněk Gottvald, Milan Engel a Ondřej Klymčiw. "Líbí se mi to. Kvitoval jsem, že tam konečně nebudu sám. Je to samozřejmě i tlak pro mě, který si ale tolik nepřipouštím," řekl Pabiška, který se bude snažit navázat na 18. místo z loňského roku.

Vedle motocyklistů se v neděli v Buenos Aires postaví na start čtyři čeští piloti kamionů, na medailové umístění pomýšlí zejména Aleš Loprais a Martin Kolomý. Zúročit získané zkušenosti z předešlých let se bude snažit Tomáš Vrátný, premiéra čeká Martina Macíka mladšího, který bude nejmladším pilotem v kategorii.

Motocyklista Jan Veselý na Rallye Dakar
zdroj: AP autor: Victor R. Caivano

Největší pozornost bude zřejmě upnuta tradičně k Lopraisovi, jenž letos pojede nezvykle s kamionem Man. "Ambice se nemění, zůstávají stejné. I když možná rozjezd budu mít pomalejší, možná o to rychlejší bude finiš. Těžko říct. Dakar je vždy extrémně těžký," řekl Loprais. Maximem synovce šestinásobného vítěze rallye Karla Lopraise je třetí místo z roku 2007.

Navázat na vydařený rok 2013 se bude snažit Kolomý, který před dvěma lety skončil pátý. "Myslím, že jsme připraveni na sto procent. Máme najeto spousty kilometrů. Věřím, že budeme konkurovat silným týmům. Musíme zvednout hlavu a jít proti nim přímou cestou," uvedl Kolomý.

Obhajovat prvenství z předešlého ročníku budou Španělé Nani Roma (automobily), Marc Coma (motocykly), Ignácio Casale z Chile (čtyřkolky) a Rus Andrej Karginov (kamiony). "Nečeká nás nic snadného, ale vyhrát Dakar není nikdy snadné. Letos to může být ještě těžší, protože konkurence bude dost velká. Startuje i tovární tým Peugeotu se skvělými piloty," řekl Roma, který dokázal Dakar vyhrát za řídítky motocyklu i volantem automobilu. V barvách francouzské automobilky se představí i rekordman legendární soutěže Stéphane Peterhansel, který Dakar vyhrál již jedenáctkrát.

Organizátoři 37. ročníku připravili pro 665 závodníků z 53 zemí trať dlouhou 8159 až 9295 km, a to podle jednotlivých kategorií. Nejkratší vzdálenost ujedou kamiony, které z celkové porce 8159 km čeká 3759 km měřených testů. Motocyklisté absolvují dohromady 9295 km, z toho 4752 km měřených, a automobilové posádky čeká 4578 km rychlostních zkoušek z celkové délky 9111 km.

Posádky s českou účastí:

Motocykly: David Pabiška (KTM), Jan Veselý (KTM), Zdeněk Gottvald (Husqvarna), Milan Engel (KTM), Ondřej Klymčiw (KTM).

Kamiony: Aleš Loprais, Ferran Marco Alcayna, Jan Van der Vaet (ČR, Šp., Niz./MAN); Martin Kolomý, René Kilián, David Kilián (Tatra); Tomáš Vrátný, Milan Holáň, Jaroslav Miškolci (ČR, ČR, SR/Tatra); Martin Macík, Miloslav Janáček, Michal Mrkva (Liaz); Artur Ardavičus, Alexej Nikižev, Daniel Kozlovský (Kaz., Kaz., ČR/Tatra); Jan Szustkowski, Jaroslav Kazberuk, Filip Škrobánek (Pol., Pol., ČR/Tatra).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články