Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Sponzora jí nepustili na Dakar, Roučková sní o příštím ročníku. Nejradši bych kroutila volantem, říká

Už měla pomyslnou jednu ruku na volantu, účast v letošní Rallye Dakar nakonec musela oželet. Start Olgy Roučkové ve slavném závodu ztroskotal na sponzorovi, kterého organizátoři nepřipustili k soutěži. Pětatřicetiletá závodnice tak doufá, že příští rok už bude úspěšnější. Zpravodajství a sestřihy etap z Rallye Dakar sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz.

Roučková měla původně startovat v rámci týmu Orion Moto Racing Group s buggynou. První česká žena, která slavnou soutěž dokončila, ale musela účast kvůli potížím s hlavním sponzorem zrušit.

Partnerem totiž byl Penthouse, jenže v islámské zemi je erotická tématika stejně jako propagace a konzumace alkoholických nápojů tabu.

"Byla taková kolize s organizátory Dakaru. Měli jsme hlavního sponzora a ten nebyl připuštěn do startu. Snažili jsme se začátkem roku tomuto problému předejít, bohužel to nevyšlo, pracoval na tom celý tým. No a jsme doma."

Je nám líto, video expirovalo.
Dakarské ozvěny

Roučkovou to mrzí o to víc, že se celý rok připravovala, s týmem vyvíjela techniku. "Je to velké zklamání, když koukám na ty nádherné scenérie, byla bych tam nejradši taky a tím volantem kroutila. Další Dakar už bych se tam zase chtěla postavit."

Po úmrtí portugalského motocyklového jezdce Paula Goncalvese v pondělí na Dakaru nezávodili motocyklisté a čtyřkolkáři. Vedení soutěže po dohodě s jezdci etapu zrušilo.

"Včerejší úmrtí není nic příjemného. Víme o tom, že se to může stát, ale snažíme se tomu předejít. Na druhou stranu je to Dakar, nejtěžší závod planety, a takhle to bohužel někdy dopadá," říká žena s přezdívkou Ollie, která závod dokončila na čtyřkolce i s buggynou.

Vědomí takové události podle Roučkové jezdce nutně zpomalí. "Mě ano. Jednou jsem i zachraňovala život. V hlavě to jede, a i když si to nepřipouštíte, několik kilometrů jedete pomaleji."

Letošní ročník je podle ní zase starý Dakar. "Ale nelíbí se mi ty WRC vložky, kdy držíte plyn a jedete 30 kilometrů rovně. To zase Dakar není."

Na trasách jsou navíc nebezpečné kameny. K havárii tak může dojít velice snadno. "A přispívá k tomu únava, koncentrace, výkyvy teplot, něco se vám nepovede, tak si rozhodíte psychiku. To do sebe všechno zapadá," dodává Roučková.

Olga Roučková
zdroj: Facebook Olgy Roučkové

Poprvé se na Dakaru představila na čtyřkolce, pak v kategorii Side by side. A tak může porovnávat. "Na čtyřkolce nejste chráněn vůbec ničím, v buggyně mám pásy a jsem pevně připoutána k sedačce. Takže víte, že když bude pád, nespadnete na hlavu. Čtyřkolka má specifikum v tom, že když padnete, čtyřkolka na vás ještě spadne a domlátí vás."

Její srdeční záležitostí je tým Orion, jinak ale fandí všem českým závodníkům. "Za ta léta tam mám přátele, vazby jsou veliké," vysvětluje.

V kategorii motocyklů útočí Martin Michek na pozici nejlepšího nováčka. "Martin je pan jezdec, to víme už z minulých let. Ví, co se s řídítky dělá, já na něj sázela, že to takhle bude. Nevěděla jsem, jak si poradí s navigací. Rychlost v sobě má a těším se na další etapy," vyhlíží Roučková.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články