Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Smrt je vždycky strašná. Na druhou stranu se v tomhle ohledu Dakar zlepšil, říká legendární navigátor Kalina

Tři poslední ročníky se obešly bez ztrát na životech. Ten letošní už bohužel ne. Sedmá etapa Rallye Dakar přinesla po letech další hrozivou zprávu. Následkům těžkého pádu podlehl čtyřicetiletý motocyklista Paulo Goncalves. Zkušený Portugalec se stal již 25. obětí v historii závodu.

Dakar si vyžádal další obět
zdroj: ČTK/AP autor: Bernat Armangue

"Vždycky je to strašné. Zvláště pak u motorkářů, kteří jsou nejnáchylnější. Na druhou stranu, když si uvědomíme, že se tolik let žádný smrťák nestal, tak musíme říct, že se v tomhle ohledu Dakar moc zlepšil," okomentoval bezpečnost závodníků na dakarské rallye pro ČT legendární navigátor Josef Kalina.

Portugalský motocyklista, jenž na Dakaru startoval už po třinácté, měl havarovat na 276. kilometru rychlostní zkoušky.

Na trati se mu kromě lékařů snažili pomoct i další jezdci. Mezi nimi byl i slovenský závodník Štefan Svitko, který má letošní Rallye Dakar skvěle rozjeté. "Předpis praví, že by měl zastavit následující jezdec. To, že jich tam zastaví několik, jen svědčí o tom, že solidarita mezi jezdci stále funguje," přidává svůj pohled na danou situaci mnohonásobný účastník slavné Rallye Dakar.

"Je trošku problém, že jezdci pak musejí žádat, aby jim byl čas odečtený. Teoreticky by měl být odečtený pouze prvnímu, který tam dorazí a zavolá pomoc. Ostatní to dělají na úkor svého času. Je to těžké rozhodování, ale svědčí to o tom, že jsme pořád ještě lidé," dodává Kalina.

Poslední obětí Dakaru byl před pěti lety v Argentině polský motocyklový jezdec Michal Hernik. Od té doby se Rallye Dakar obešla na třech jihoamerických ročnících bez ztrát za životech. Goncalves se stal 25. obětí soutěže z řad závodníků, z toho dvacátou mezi motocyklisty. Celkem během dakarské rallye, která se začala jezdit v roce 1979 v Africe, přišlo o život již sedm desítek lidí.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články