Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Skvělý start Čechů mezi kamiony. Kolomý slaví výhru, Loprais byl čtvrtý

Resistencia (Argentina) – Je to sice jen začátek, ale čeští závodníci v kategorii kamionů týmu Buggyra Racing mohou být po první etapě Rallye Dakar spokojeni. Martin Kolomý s tatrou zvládl 39 měřených kilometrů vůbec nejlépe, Aleš Loprais obsadil čtvrtou příčku. V kategorii automobilů zaznamenal Martin Prokop šestnáctý čas a na vítěze Násira Attíju z Kataru ztratil 2:16 minuty. Podrobné zpravodajství z Rallye Dakar a pravidelný pořad Dakarské ozvěny sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz.

Martin Kolomý na trati první etapy dakarské rallye
zdroj: DPPI autor: Frederic Le Floc\'h

"Byla to hodně rychlá etapa, podobná našemu trialu, který máme natrénovaný. Tento typ tratí mi prostě sedí a myslím, že je to vidět na výsledku," řekl Kolomý, který si etapové vítězství připsal i před rokem. "Ve čtyřicetistupňovém vedru si vlézt ještě do sauny, prostě maso. Výsledek není špatný, takže dnes dobrý a jedeme dál," uvedl Loprais.

Šestnáctým místem mezi automobily vstoupil do rallye Martin Prokop, nejrychlejší čas zajel Násir Attíja z Kataru. Jediný český účastník v kategorii na vítěze z roku 2015 a jedničku továrního týmu Toyota ztratil 2:16 minuty. "Byl to hodně rozbitý trial a jeli jsme celkem opatrně", řekl Prokop.

David Pabiška na trati dakarské rallye
zdroj: Facebook autor: @barthracing

Nejlépe z českých motocyklistů začal Ondřej Klymčiw, který dojel na 31. místě. Josef Macháček byl se čtyřkolkou devátý.

Klymčiw, který musel loňský ročník slavné soutěže vynechat kvůli pádu a vážnému zranění, ztratil dvě minuty a 41 sekund na francouzského vítěze etapy Xaviera de Soultraita. "Na dvacátém kilometru jsem dojel kluka, který startoval dvě minuty přede mnou a nepustil mě před sebe, což nechápu. V cíli jsme si to trochu vysvětlili, že takhle by se chovat neměl," uvedl Klymčiw. "Ztratil jsem tím strašně času. Trať ale byla nebezpečná, byla tam spousta neznačených děr a nemělo smysl v tom prachu riskovat," dodal.

Do první padesátky se z šestice českých motocyklistů vešel ještě pětačtyřicátý David Pabiška, jenž na De Soultraita ztratil 4:22 minuty. Nejzkušenější český motorkář si v cíli stěžoval na špatnou volbu pneumatik.

"Klouzalo to a jednou jsem upadl. Podsmeklo se mi to v zatáčce. Nic vážného se ale nestalo," uvedl Pabiška, jenž startuje v Dakaru podesáté. "Bylo strašné vedro a náročná trať. Je to ale jen začátek," řekl Pabiška, kterého stejně jako Klymčiwa přibrzdil soupeř jedoucí před ním.

Osmapadesátiletý Macháček, pětinásobný vítěz kategorie čtyřkolek, dokončil první etapu s dvouapůlminutovým odstupem za vítězným Brazilcem Marcelem Medeirosem na devátém místě. Další český jezdec Tomáš Kubiena byl třináctý.

Rallye Dakar, 1. etapa: Asunción - Resistencia (454 km/39 měřených):

Automobily: 1. Attíja, Baumel (Katar, Fr./Toyota) 25:41, 2. Pons, García (Šp., Arg./Ford) -24, 3. Roma, Haro Bravo (Šp./Toyota) -29, ...16. Prokop, Minorová (ČR, Rak./Ford) -2:16.

Motocykly: 1. Pedrero (Šp./Sherco) 28:22, 2. Brabec (USA/Honda) -12, 3. Goncalves (Port.) -26, ...31. Klymčiw (ČR/Husqvarna) -2:39, 45. Pabiška -4:20, 75. Engel -7:55, 84. Lhotský (všichni ČR/KTM) -8:30, 102. Vlček (ČR/Husqvarna) -9:43, 113. Kvapil (ČR/Yamaha) -10:17.

Kamiony: 1. Kolomý (ČR/Tatra) 30:00, 2. Van Genugten (Niz./Iveco) -13, 3. Van den Brink (Niz./Renault) -25, 4. Loprais (ČR/Tatra) -31, ...18. Macík ml. (ČR/Liaz) -2:48, 49. Trněný (ČR/MAN) -1:19:38.

Čtyřkolky: 1. Medeiros (Braz./Yamaha) 32:53, 2. González (Arg./Yamaha) -1:02, 3. Sanabria (Parag./Yamaha) -1:39, ...10. Kubiena (ČR/Ibos) -2:41, 14. Macháček (ČR/Yamaha) -3:29, 34. Tůma (ČR/Yamaha) -9:53.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články