Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Rodina Valtrů se chystá na Dakar, Jaroslav pojede s tatrou v týmu Buggyry

Do týmu Buggyra Racing se vrací Jaroslav Valtr starší. Zkušený automobilový závodník pojede Rallye Dakar s kamionem Tatra. Třiapadesátiletý Valtr s předním českým týmem už dříve spolupracoval. V roce 2016 dojel na Dakaru osmý, což je jeho nejlepší výsledek.

"Chtěl bych zkusit lepší a výkonnější auto, hlavně jsem hledal auto s automatickou převodovkou. Po zkušenostech s tatrou z roku 2016 jsem se dohodl s Martinem Kolocem, že bych s ním zkusil znovu jet Dakar," uvedl Valtr na sociálních sítích Buggyry, kde spolupráci potvrdil i šéf týmu Martin Koloc.

Valtr má dál vlastní soukromý tým, pod jehož hlavičkou by měl jet Dakar s kamionem Iveco jeho mladší syn Martin. Starší syn Jaroslav usedne do posádky Aleše Lopraise. "Myslím si, že Dakar bude zajímavý a jako rodina se pobavíme. Už teď se hecujeme a sázíme, určitě to bude zábava," uvedl Valtr, který počítá s tím, že mu mladší syn bude "krýt" záda. Domluven na spolupráci je i s Lopraisem. "Oba jsme připraveni si pomoct v případě problému," řekl.

Závodník ze Šternberku absolvoval už šest Dakarů v různých týmech a s různými kamiony. Jel i s liazem nebo ivecem. "Mám tak celkem přehled o českých týmech a autech. Každé auto má svoje plusy a minusy. Vrátil jsem se do Buggyry proto, že automat a výkon mě fascinuje. Tratě v Saúdské Arábii potřebují automatickou převodovku a velký výkon," uvedl Valtr, jehož v posádce doplní René Kilián a Tomáš Šikola.

Svůj zatím poslední Dakar v roce 2021 Valtr po vážné nehodě nedokončil, tentokrát chce uspět. "Myslím, že je potřeba si dávat nejvyšší cíle. Chceme vyhrát, ale víme, že Dakar je tak těžká soutěž, že zhodnotit ji můžeme až na konci po projetí cílem poslední etapy," uvedl Valtr.

Buggyra na začátku září oznámila, že po 30 letech opouští mistrovství Evropy v závodech tahačů a jednou z priorit týmu budou dálkové rallye. "Máme plán na následující tři roky, kdy se budeme zaměřovat na vývoj nových aut. S ohledem na nejasná technická pravidla byl ale projekt o rok odložen," uvedl Koloc.

Do dalšího ročníku ale půjde tým i tak s částečně vylepšeným kamionem. "Naše auta by měla být maximálně spolehlivá, z pohledu rychlosti se ale potýkáme s nadváhou a nejsme schopni s tím nic udělat. Mají své limity. Myslím si ale, že bychom měli být konkurenceschopní," podotkl Koloc s tím, že Valtr by se měl podílet i na vývoji nového závodního speciálu.

Další členy týmu chce Buggyra oznámit v dalších dnech, je však prakticky jisté, že s buggynami Can-Am pojedou dcery majitele týmu Aliyyah a Yasmeen Kolocovy.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články