Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Lesní běh Říčany XCR

Rallye Dakar odstartuje 3. ledna, na závodníky čeká dvoudenní etapa i hromadný start

Rallye Dakar odstartuje příští rok 3. ledna a na účastníky 47. ročníku čeká prolog a 13 etap. Trať, jejíž základní body představili organizátoři na okruhu Les Comes u Barcelony, povede z Biši do Šubajtá, kde se bude 17. ledna končit.

Rallye Dakar
zdroj: Reuters autor: Hamad I Mohammed

Součástí soutěže bude stejně jako letos dvoudenní etapa Chrono48, maratonská etapa a podobně jako v dobách, kdy se závodilo v Africe, čeká na posádky i hromadný start do etapy.

"Trasa je každý rok nová, i když je to pořád Saúdská Arábie. Známe přibližně místa, kde pojedeme, takže víme, kde bude tvrdo, kde budou šutry, kde se budeme ztrácet," uvedl František Tomášek, který naviguje v kamionu letošního vítěze Martina Macíka.

"První polovinu pojedeme kolem Džiddy nahoru, tam si den odpočineme a pojedeme zase dolů," řekl Tomášek.

Minimálně pět etap by mělo mít oddělené tratě pro motocykly a osobní automobily. Pořadatelé zároveň slibují, že elitní posádky nebudou dojíždět do cíle za tmy.

V Saúdské Arábii se Dakar uskuteční pošesté, potřetí se pojede i ve čtvrté největší poušti světa Rub al-Chálí, kde bude 47. ročník rallye končit. Závodníci by zde měli strávit tři dny.

"Hodně náročná by měla být první půlka, kde by měla být Chrono i maratonská etapa, což by mělo být náročné pro nás i pro techniku. V maratonské etapě bychom navíc měli mít jen limitovaný čas na servis, který budeme moc dělat jen my," řekl Macík. Doposud při maratonské etapě mohli posádkám pomáhat i mechanici.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články