Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Rallye Dakar je zahájena, Macík se v prologu blýskl 3. místem

Rallye Dakar, nejslavnější vytrvalostní rallye na světě, odstartovala svůj 43. ročník. V úvodním prologu se dařilo pilotovi kamionu Martinu Macíkovi, který obsadil třetí místo. Na jedenáctikilometrovém měřeném úseku byl o tři sekundy pomalejší než vítězný Bělorus Sergej Vjazovič. Mezi automobilovými jezdci byl Martin Prokop jedenáctý, zvítězil Katařan Násir Attíja, jenž zajel stejný čas jako Brian Baragwanath z JAR. Prokop za nimi zaostal o 17 sekund.

Obhájce pátého místa Macík měl z prologu strach, neboť vždy začíná pomaleji. Nakonec jej ale porazili jen Vjazovič a jeho týmový kolega Alexej Višněvskij. "Bylo to dobré, rychlé. Pořád jsme jeli plný (plyn). Všude byly větve, stromy, takže jsme občas něco trefili, ale snad je všechno dobré," řekl Macík krátce pro projetí testu, kdy ještě netušil, jak se umístí. "Bylo to ale jen o tom udržet startovní pozici do neděle," podotkl.

Do top 10 se prosadili i Aleš Loprais (6.), Martin Šoltys (8.) a Jaroslav Valtr (9.). Obhájce prvenství Andrej Karginov z Ruska byl se ztrátou 28 sekund jedenáctý.

"Bylo to skvělé. Jeli jsme trochu na jistotu, protože jsme měli informaci, že na trati jsou zrádné kameny. Spadla z nás nervozita, která nás provázela od prvního testu na covid až na start prologu," uvedl Lopraisův mechanik Petr Pokora. "Ale celý Dakar je před námi a všichni chtějí na bednu. Je to dobrý začátek, ale neztrácíme respekt a pokoru," doplnil.

Prokop měl shodný čas jako devítinásobný mistr světa v rallye Sébastien Loeb a o dvě sekundy porazil třináctinásobného šampiona a rekordmana Rallye Dakar Stéphanea Peterhansela. "Jelo se naplno, nebylo co vymýšlet. Museli jsme spěchat, abychom si zajistili na neděli dobrou startovní pozici. V této konkurenci je dané umístění bomba," prohlásil Prokop, jenž se chce pokusit vylepšit 12. místo z loňska.

"Udělali jsme jednu velkou chybu, stejně jako spousta dalších (posádek). Přehlédli jsme jednu odbočku a přelítli jednu velkou skálu, takže jsem rád, že se nic nestalo. Rychle jsme se vrátili do trati," popsal jezdec týmu Benzina Orlen, jenž se dlouho držel v elitní desítce.

Překonal jej ale například i Baragwanath startující s číslem 339. Dvaatřicetiletý Jihoafričan by mohl být "černým koněm" závodu, v roce 2016 byl třetí v kategorii čtyřkolek.

Třináctým časem vstoupil do svého prvního Dakaru Tomáš Enge, který byl před startem přeřazen z kategorie SSV mezi takzvané prototypy. Josef Macháček byl osmadvacátý. "Bylo to moc pěkné, i smykem jsme se svezli. Bylo to bez problémů, takže vše zatím podle plánu," řekl Enge, jenž je mezi "lehkými" prototypy šestý, pět míst před Macháčkem.

Mezi motocyklisty byl nejrychlejší obhájce prvenství Ricky Brabec z USA. Nejlepším Čechem byl na 24. místě Martin Michek, který před rokem dlouho bojoval o pozici nejlepšího nováčka. Na lídra ztratil 40 sekund.

"První políbení dakarské etapy a je z toho asi dobrá startovní pozice. Byl to jedenáctikilometrový mazec, masakr. Na trati bylo docela dost šutrů, jelo se přes horu, v takovém ďolíku, do řečiště. Dalo se tam spadnout a jsem rád, že jsem to zvládl. Zase to máme dobře rozjeté," hodnotil jezdec týmu Orion Moto Racing Group.

Úvod se vydařil i Janu Brabcovi, jenž byl o 14 sekund pomalejší než Michek a obsadil 27. místo. Milan Engel byl 36., Libor Podmol 41. a David Pabiška o tři místa za ním. Pabiška je vedle toho třetí v kategorii Original by Motul vypsané pro jezdce bez asistence.

"Bylo to pro mě naskočení do rozjetého vlaku. Měl jsem z toho respekt, dva roky jsem neviděl navigaci a začátek jsem tomu chtěl přizpůsobit. Chvilku mi toto předsevzetí vydrželo, ale pak jsem to rozbalil, aby ztráta nebyla velká. Dnešek ve výsledcích nic neznamená a teprve zítra začne to pravé závodění," konstatoval Pabiška.

V kategorii čtyřkolek obsadil Tomáš Kubiena 6. příčku mezi šestnácti startujícími. Za vítězným Alexandrem Giroudem z Francie zaostal o 14 vteřin.

Výsledky prologu se nebudou započítávat do průběžného pořadí, dosažené časy pouze rozhodly o pořadí na startu úvodní etapy. V neděli v ní čeká účastníky na trase z Džiddy do Biši dohromady 622 km, z toho 277 km bude představovat rychlostní zkouška.

Rallye Dakar - prolog (Džidda-Džidda, 129 km celkově/11 km rychlostní zkouška):

Automobily: 1. Attíja, Baumel (Katar, Fr./Toyota) 5:48, 2. Baragwanath, Perryová (JAR/CR6 buggy) stejný čas, 3. Radžhí, Von Zitzewitz (Saúd. Ar., Něm/Toyota) -8, ...11. Prokop, Chytka (ČR/Ford) -17, 25. Zapletal, Sýkora (ČR, SR/Ford) -32, 29. Ouředníček, Křípal (ČR/Toyota) -38.

Motocykly: 1. R. Brabec (USA/Honda) 6:01, 2. Barreda (Šp./Honda) -6, 3. Sanders (Austr./KTM) -13, ...24. Michek -40, 27. J. Brabec -54, 36. Engel (všichni ČR/KTM) -1:06, 41. Podmol (ČR/Husqvarna) -1:18, 44. Pabiška -1:20, 50. Krejčí (ČR/KTM) -1:47, 60. Lhotský (ČR/Husqvarna) -2:32.

Čtyřkolky: 1. Giroud (Fr./Yamaha) 7:35, ...6. Kubiena (ČR/Yamaha) -14.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články