Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

"Prostě jsem řekl ne." Zkušený Pabiška letošní Dakar vynechá. Nejvíc věří Brabcovi

Na svém kontě má jedenáct startů na Rallye Dakar, všechny závody navíc úspěšně dokončil. Letos ovšem na startu chybí. Motocyklový závodník David Pabiška se necítil dostatečně připravený, aby těžkou soutěž mohl jet. "Nechtěl jsem riskovat zdraví," přiznal. Zároveň ale připustil, že tím taky trochu trpí. "Na takovou situaci totiž nejsem zvyklý." Podrobné zpravodajství z Rallye Dakar sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz.

David Pabiška na trati dakarské rallye
zdroj: Facebook autor: @barthracing

Na loňské Dakarské rallye byl druhým nejlepším Čechem, když dojel na 42. místě. Letošní ročník nicméně Pabiška vynechá. "Prostě jsem řekl, že ne. Nějaké věci nebyly úplně dobré. Poprvé v kariéře jsem se rozhodl udělat tenhle krok," vysvětlil.

Rallye tak bude nyní sledovat z jiného úhlu pohledu. "Uvidím, jaké to je, a třeba mě to donutí, abych se tam vrátil a mohl závodit. Věřím, že se tam zase dostanu a předvedu nějaké solidní výsledky," dodal Pabiška.

Jedenáctinásobný účastník legendárního závodu v poslední době laboroval se zraněným kolenem. "Všechno dopadlo dobře. Nebyl to velký zásah, opravili mi menisky," řekl s tím, že teď už je opět v tréninku. "Na motorce jsem už byl, všechno dobrý. Povedlo se a je to paráda."

Je nám líto, video expirovalo.
Dakarské ozvěny

Pabiška není sám, kdo letos Dakar, který se jede pouze na území Peru, vynechal. "Je vidět, že někteří jezdci to úplně opustili kvůli tomu, že se to jede jen v jedné zemi," uvedl.

Organizátoři podle něj i tak připravili velmi těžký závod. "Například první rychlostní zkouška musí být pro jezdce peklo. Hlavně pro ty, kteří před sebou dlouho neměli navigaci. A hned 80 kilometrů," poukázal Pabiška na úvod Dakaru.

"Bude to opravdu náročný. Všichni poletí jako blázni, jsou na to nažhavený a začnou dělat chyby. Něco podobného bylo loni, kdy jsme měli prolog taky v dunách na navigaci a to, co se dělo první den, bylo úsměvně-strašidelný," řekl třiačtyřicetiletý závodník, který na Rallye Dakar startoval poprvé v roce 2007.

David Pabiška:

"Motorka je můj dětský sen. Moto sekce tam musí nejvíc makat. Když uděláte chybu, můžete si za ni sám. Ostatní disciplíny jsou skutečně naprosto odlišný. Jak nefunguje symbióza mezi posádkou, nemají nikdy šanci uspět. Odmalička jsem zvyklý na řídítka a pořád mě to tam táhne."

V Peru bude letos tvořit 70 procent trasa po písku. Dá se na něco takového připravit? Pabiška tvrdí, že dobří jezdci by neměli mít se změnou terénu žádný problém. "Jestli je to písek, bláto, nebo kamení. Ale je výhodou, když člověk v písku trénuje. Alfa a omega je navigace a chytání bodů. A když je člověk nerozjetý, ale nažhavený závodit, je to těžké."

Receptem na první erzetu by tak podle Pabišky měl být hlavně klid a rozvaha. "Ten, kdo pojede s rozumem, nebude blbnout a bude se soustředit na navigaci, bude mít velké plus s dobrým časem v cíli."

A samozřejmě zkušenost se strojem. "V suché přípravě, která se dělá celý rok, musíte najít systém. Hlavní je ježdění na velké motorce. Čím víc, tím líp. Ale záleží taky na finanční situaci, kdo si to může dovolit a kdo ne," říká jeden z nejzkušenějších českých motorkářů.

David Pabiška
zdroj: ISIFA/EPA/ autor: Felipe Trueba

V letošním ročníku z pětice českých motorkářů hodně věří Janu Brabcovi. Loni nejúspěšnější Čech obsadil konečné 39. místo. Dílem i proto, že s ním Pabiška úzce spolupracuje, během roku spolu trénovali. "Dělal jsem mu sparinga. Má obrovskou výhodu, že je z Ameriky zvyklý na písek. To je největší devíza ze všech motorkářů. Přístup jeho i týmu je velice profesionální, to se mi líbí."

Z dalších českých tváří je zvědav na Milana Engela. "Ten má našlápnuto také velmi dobře. Češi tam určitě předvedou dobrej výkon, pokud budou mít štěstí a přemýšlet u toho, aby motory nezničili v písku. Bude tam hodně teplo a velké nároky na techniku," přemítal Pabiška. Do Dakaru 2019 vyjedou i Petr Vlček, Jan Veselý a Gabriela Novotná.

Na úplnou tutovku mezi závodníky by ale Pabiška nevsázel. "To nejde. Na každém metru čeká nějaký problém a technika je nevyzpytatelná. Fandím KTM Raicng, takže doufám, že zvítězí."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články