Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

Prokop vyléčil neduhy a po prapodivné sezoně se těší na Dakar: Jsme extrémně nevyřádění

Minule to nevyšlo, letos by to mělo být lepší. I když po velmi zvláštním roce, kdo ví... Martin Prokop se vydá na Rallye Dakar s vylepšeným vozem, ale bez potřebných testovacích kilometrů a zkušebních závodů. Opět pojede s automobilem Fordem Raptor a navigovat jej bude Viktor Chytka. Cílem posádky bude bojovat o umístění v elitní desítce jako předtím v Jižní Americe.

Martin Prokop na Rallye Dakar
zdroj: ČTK/AP

"Letošní sezona byla prapodivná. Vlastně jediný závod, který jsme se Shrekem (fordem) odjeli, byl Dakar, který se nám moc nepovedl. A tomu odpovídá i číslo, které jsme nyní dostali," uvedl Prokop při týmové videoprezentaci. V roce 2021 se na start postaví s číslem 312, což odpovídá 12. místu. O rok dříve jel s 306.

Jedinou akci, na které se Prokop po Dakaru letos představil, byla Baja Poland. Ani tam se mu moc nedařilo, neboť svůj speciál v průběhu závodu "utopil".

"Jsme tedy extrémně nevyřádění. Na druhou stranu jsem se mohl dát do kupy po zdravotní stránce. Po dvaceti letech, co oblékám závodní kombinézu, to přišlo vhod," snažil se Prokop najít pozitiva na letošním roce, kdy byla většina závodů kvůli pandemii koronaviru zrušena.

Je nám líto, video expirovalo.
Prokopa čeká další Dakar. Chci lepší výsledek, říká pilot

Dokonale se připravit na plný plyn

Na minulém ročníku Dakaru měl jihlavský jezdec problém s nedostatečnou maximální rychlostí, ve které za soupeři zaostával. Na tom se přes rok snažil jeho tým zapracovat.

"S odstupem času ale musím přiznat, že ani já jsem asi nebyl v ideální pohodě a podvědomě jsme ubíral v místech, kde jsem neměl. V Saúdské Arábii to bylo jen o plném plynu, na což jsme se snažili připravit," řekl Prokop s tím, že auta mají sice omezenou maximální rychlost na 180 km/h, ale je potřeba se na ni dostat co nejrychleji.

Dakar v Džiddě odstartuje prologem 2. ledna, Prokop si ale místní podmínky vyzkouší už v prosinci. Zapojí se totiž do dvou odložených závodů, které se tam nyní pojedou. "Proto auto do Saúdské Arábie odlétá již zítra. Stejně jako téměř všechny přední týmy jsme využili šance a zatrénujeme si na místě," uvedl Prokop.

Kvůli tomu musí přes noc vůz rozložit a připravit jej na transport. "Musíme ho proměnit v malou krabičku. Musí se zmenšit a naložit se na něj všechny náhradní díly. Vše se musí odvést naráz. Šli jsme do rizika, ale chceme si to zkusit," řekl Prokop, jehož čeká v lednu pátý start na Dakaru. Jeho maximem je šesté místo z roku 2019.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články