Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Prokop se chystá na Dakar s výkonnějším motorem, speciál bude testovat i na Blízkém východě

S výkonnějším motorem se vydá na příští ročník Rallye Dakar automobilový jezdec Martin Prokop. Historicky nejúspěšnější Čech v kategorii, jenž letos šestým místem na slavné soutěži vyrovnal své osobní maximum, již začal Ford Raptor s novým motorem testovat. Za klíčové ale označuje testy na Blízkém východě, na které se chystá.

Martin Prokop
zdroj: ČTK/AP

"Změny jsou výrazné. Máme v autě turbo motor, na který jsem žehral, že ho nemám. Jedná se o 3,5 litrový V6 dvouturbový motor," řekl Prokop.

"Je to úplně jiné auto, výkon je strašně znát. Nejen v rychlosti, ale i v ovladatelnosti. Auto se uklidnilo a pro mě je jednodušší. Chová se jinak," vyprávěl nadšeně čtyřicetiletý pilot.

Prokop si v minulosti na nedostatečný výkon několikrát stěžoval. Na rychlých úsecích na nenáročné trati soupeřům nestačil. To by se teď mělo změnit. Jeho tým ale čeká ještě hodně práce.

Je nám líto, video expirovalo.
Hodnocení Dakaru z pohledu českých závodníků

"Máme za sebou čtyřdenní oživovací test v Polsku. První den s autem jezdil šéf týmu, pak jsem do toho skočil já. A hned po prvním kilometru jsem říkal, že je to pecka. Že je to auto hotové. Je ale jasné, že v terénu se bude chovat jinak a bude potřeba ho doladit. V evropských podmínkách ale už teď funguje skvěle. Čekají nás ale duny, kameny, velké teploty. Je potřeba odjet hodně kilometrů, i Toyota s motorem neustále něco dělá a my jsme začali," podotkl Prokop.

Osminásobný účastní dakarské rallye se už na testy v poušti naplno koncentruje. "Auto dostane zabrat. Bude to zatížení na součástky, které nám už teď dělaly velký problém. Všichni se děsí, co to přinese," řekl Prokop. Po prázdninách plánuje v Emirátech absolvovat simulaci závodu.

"Místní organizátoři jsou schopni pro nás vše připravit," uvedl rodák z Jihlavy. Na ostrý start se chystá v říjnu, kdy se uskuteční Marocká rallye. "Tam bychom měli odzkoušet již homologované a připravené auto. A uvidíme, jak bude rychlé," uvedl Prokop. Pro příští rok nechystá žádné úpravy na karoserii, tu měnil loni.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články