Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

Prokop: Dakar asi dostane přednost před MS, zkusíme objet víc závodů

Praha - Jedenáctým místem na Rallye Dakar automobilový jezdec Martin Prokop vylepšil svůj loňský výsledek a věří, že stále nedosáhl svého maxima. Zlepšit k tomu musí hlavně svůj výkon, s fungováním vozu je spokojený. Zvažuje, že v letošní sezoně upřednostní přípravu na Dakar před rallyeovým MS a zkusí se zúčastnit více offroadových podniků.

Martin Prokop s navigátorkou Ilkou Minorovou
zdroj: ČTK/PR

"Pořád máme obrovské rezervy. Největší rezervou je ale řidič. Auto je dobré, dokázalo by lepší výsledky, ale já se ještě musím naučit spoustu věcí," řekl Prokop.

"Oproti loňsku jsem na spoustě terénů hrozně zrychlil a neměl jsem problémy v písku nebo v dunách, na rychlých úsecích. Pořád jsem ale našel spoustu terénů, kde jsem nebyl schopný zvolit správnou rychlost," uvedl.

Prokop se před rokem představil na Dakaru v továrním týmu Toyoty a obsadil 14. místo, letos jel ve vlastním týmu a s vozem Ford, který si nechal postavit a následně upravil podle sebe. "Jsem maximálně spokojený, protože umístit se v první dvacítce mezi továrníma autama je skoro zázrak," připustil Prokop.

Je nám líto, video expirovalo.
Prokop v SZ: Dakar je pro mě splněním dětského snu

Příští rok se na start dakarské rallye podle všeho postaví s jiným spolujezdcem, letošní spolupráce s Rakušankou Ilkou Minorovou nebyla ideální. Chyba v navigaci a následná hodinová penalizace posádku připravila o lepší výsledek, bez ní by Prokop skončil sedmý.

"Chyb v navigaci se událo hodně a myslím si, že Ilka ještě potřebuje nějaký čas, pokud se tomu chce věnovat, aby nasbírala více zkušeností. V posádce, která má velké ambice a kde se jede rychle, je to těžké," řekl Prokop.

Zda se sám představí v rallyeovém MS, teď neví. "Zvažuji, že by nebylo špatné obětovat Dakaru ještě rok a objet více offroadových závodů. Uvidíme, jestli se do WRC zapojím," řekl Prokop.

Vedle přípravy na další Dakar bude v příštích měsících řešit i účast v mistrovství světa v rallye. Pod hlavičkou jeho týmu bude v šampionátu závodit Nor Mads Östberg. Sám do několika závodů zřejmě nastoupí, neusedne však do vozu nejnovější specifikace WRC, kterou bude mít k dispozici Östberg.

"Moje priorita teď bude jeho závodění. Mads je top jezdec a myslím si, že dokáže zajet velké výsledky. Dokáže se dostat na bednu, což by bylo skvělé. Budeme se snažit, aby se u nás cítil dobře," uvedl Prokop.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články