Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Prokop chce vylepšit jedenácté místo, Kolomý zaútočit na stupně vítězů

S výraznými ambicemi uspět se postaví v lednu na start Rallye Dakar Martin Prokop a Martin Kolomý, jejichž týmy budou stejně jako v minulém ročníku slavného závodu spolupracovat. Prokop bude s osobním automobilem Ford usilovat o premiérové umístění v elitní desítce, Kolomý chce s kamionem Tatra v jubilejním 40. ročníku bojovat o sošku beduína, kterou dostává nejlepší trojice v každé kategorii.

Martin Prokop
zdroj: ČTK/EFE/Nicolas Aguilera

"Už v minulém ročníku jsme se cpali do desítky a nakonec skončili jedenáctí. A bylo by škoda se o to letos nepokusit, je to náš jednoznačný cíl, i když jsme si vědomi, že to nebude jednoduché," řekl Prokop, který se pro nadcházející závod vrátil ke spolupráci s navigátorem Janem Tománkem, s nímž jezdí v posádce i při klasické rallye.

Proti loňskému roku se nám podařilo hodně zrychlit auto, což bylo vidět v Maroku na posledním závodě, kde byla kompletní špička a my jsme byli schopni držet se šestí," podotkl Prokop, jenž byl v 39. ročníku Dakaru nejlepší netovární posádkou mezi osobními automobily.

Je nám líto, video expirovalo.
Prokop chce na Dakaru do desítky, Kolomý bojovat o beduína

Kolomý bude již popáté jedničkou týmu Buggyra Racing, i on ale bude spolupracovat s novými členy posádky. Bratry Kiliany nahradí navigátor Rostislav Plný a mechanik Jiří Stross.

"Zatím jsme spolu jen v rámci testování, ale myslím, že se bez problémů sladíme. Rosťa už na maratonských soutěžích byl a Jirka se mnou jel Silk way," řekl Kolomý, jehož dakarským maximem je páté místo z roku 2013.

Poslední dva starty se však Kolomému i s ohledem na technické problémy moc nevydařily. "Vyhrané etapy jsou krásné, jsem za to rád, ale rozhoduje až výsledek v cíli. Je to maratonská soutěž. Vždy si říkám, že pojedeme hlavou, ale ona je to už taková střelba, že moc úseků se prodávat nedá," dodal Kolomý.

Buggyra tentokrát nasadí do rallye tři kamiony. Druhý bude pilotovat Martin Šoltys, třetí, takzvanou rychlou asistenci, pak Pavel Vrňák. "Čeká nás pátý start týmu na Dakaru a cíl je od začátku stejný. Všichni děláme vše pro to, abychom přivezli beduína. Jen tentokráte bude tým o trochu větší," řekl manažer týmu Jan Kalivoda.

Šoltys se na start postaví i přesto, že si v srpnu při závodech v Maďarsku zlomil obratel. Jeho navigátorem bude nejzkušenější český "dakarista", osmašedesátiletý Josef Kalina, kterého čeká již 26. start na legendární soutěži. Třikrát ji po boku Karla Lopraise vyhrál.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články