Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Podmol si v přípravě na Dakar vyzkouší v Řecku poprvé rallye

Zkusil toho už hodně, teď se chystá na Rallye Dakar. Bývalý mistr světa ve freestyle motokrosu Libor Podmol nenechává nic náhodě a před lednovým závodem jej v přípravě čeká první ostrá rallye. Musí si totiž zvykat na daleko těžší motocykl a na nezbytnou práci s navigací.

Je nám líto, video expirovalo.
Podmol má před sebou dakarskou výzvu

Šestnáct let se věnoval freestyle motokrosu, teď mistr světa z roku 2010 Libor Podmol začíná na daleko těžším stroji od píky, s ovládáním motorky na vytrvalostní závody mu pomáhá trojnásobný mistr Evropy v enduru Vít Kuklík.

"Učí mě vlastně techniku, která je při enduru i při rallye hodně podobná," vysvětluje závodník, který měl před více než rokem při freestylu těžký karambol, při němž si zpřelámal obě nohy, ale už je v pohodě.

"Musí se naučit s tou motorkou od A do Z úplně všechno, to znamená zatáčení, přenášení váhy," říká trojnásobný mistr Evropy v enduru Kulík.

Podmol bere přípravu vážně. "Navigace je docela zábavná věc," vysvětluje. "Člověk vlastně jezdí rychle na motorce a přitom ještě hraje takovou jako zvláštní stolní hru, kde se snaží pořád přepočítávat ty kilometry a nacházet ty odbočky," popisuje, jak vnímá nové závodní podmínky.

Příští týden už čeká Libora Podmola první ostrý závod. "Vyjíždíme na mou první rallye do Řecka, bude to mistrovství Evropy, takže tam se hodně těším, protože konečně zjistím, o čem to je," konstatoval Podmol.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články