Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Podmol odnesl Dakar kromě prasklého obratle i třemi zlomenými žebry

Motocyklový jezdec Libor Podmol v pádu v první etapě Rallye Dakar utrpěl nejen prasklý hrudní obratel, ale i zlomeniny tří žeber. Bývalý mistr světa ve freestyle motokrosu po nehodě sice se zdravotními problémy dojel do cíle, následně ale ze závodu odstoupil.

Libor Podmol na Dakaru
zdroj: ČTK/MM Photography

"Po přesunu do nemocnice v Arábii mi udělali CT snímky a na nich zjistili, že mám ještě zlomená tři hrudní žebra. Musím být v klidu a fakt nic nedělat," uvedl Podmol. Podle původních informací měl mít "jen" prasklý hrudní obratel.

Podmol havaroval v devadesátikilometrové rychlosti a z pádu si nic nepamatuje. Informace má jen z přístrojů. Původně si dokonce myslel, že se mu neaktivoval bezpečnostní airbag, což nebyla pravda. "Vyletěl jsem přes řídítka asi kvůli nějakému zapadlému kamenu. Tohle stále nevím. Moje tělo letělo rychlostí 74 kilometrů za hodinu a při pádu jsem překonával 26 G. Dopadl jsem tvrdě a byl jsem pět minut v bezvědomí," řekl.


Osmatřicetiletý závodník se do Prahy vrátil dnes. A na vozíčku. "Let byl fajn, byl jsem v byznys třídě, všichni se o mě hezky starali, pomáhali mi," uvedl Podmol, kterého nyní čeká dlouhý klid. "Doktor mi řekl, že musím být v klidu tři měsíce. Nic nezvedat a nedělat, bude to jenom bolet. A nebude to mít nějaké následky," oddechl si.

Podmol startoval na Rallye Dakar podruhé, v roce 2021 skončil jedenatřicátý. Letos závodil v kategorii Original by Motul pro jezdce bez asistence. Na legendární rallye se chce vrátit.

"Všichni říkali, jak úvod Dakaru byl náročný, ale mně se jelo fakt hezky, nebyl jsem vůbec unavený. Hodně mě to bavilo. Ale to jsou ty momenty, kde se pak tohle stane," řekl Podmol, jehož motocykl nehodu přečkal bez poškození. "Od fanoušků dostávám zprávy, abych tam v příštím roce odcestoval a ukázal jim to. Byl jsem v životní formě, fakt mě mrzelo, jak to letos dopadlo," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články