Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Martin Pabiška: Pro motorkáře je Dakar na hraně fyzických možností

Praha – Dakarská rallye je nejen nejtěžší motoristickou soutěží světa, ale možná i nejnebezpečnější. Už pátou obětí z řad jezdců po přesunu do Jižní Ameriky se v úterní třetí etapě stal polský motorkář Michal Hernik. Ten zahynul pouhých 14 kilomterů před cílem měřeného úseku, pravděpodobně na celkové vyčerpání organismu. "Všechny oběti byly v motorkářské kategorii, takže zejména pro tyto jezdce je to velmi stresující situace," popisuje člen KM Racingu Martin Pabiška. Jeho bratr David je momentálně nejlepším českým motocyklistou na Dakaru.

Ilustrační foto
zdroj: EFE

Závodníci v dnech následujících po tragédii podle Pabišky zpravidla mírně ubírají na tempu. "Zasáhne to celou tu závodnickou rodinu. S tím člověkem jste od začátku závodu v kontaktu, většinou víte, o koho jde, jezdci se mezi sebou znají. Samozřejmě je to velmi tragická záležitost," říká Pabiška.

Pabiška tentokrát nevyrazil s bratrem a týmem KM Racing do Argentiny, závod přesto intenzivně prožívá. "To čekání, jestli se závodníci vrátí v pořádku, jestli neměli nějaké technické problémy, je velmi psychicky náročné. A to přesto, že po těch letech už dokážeme s emocemi a stresem hodně pracovat. Nejhorší je to právě u motorkářů, protože tam jsou rizika největší," vysvětluje Pabiška.

Je nám líto, video expirovalo.
Dakarské ozvěny

Pondělní druhou etapu museli pořadatelé zkrátit právě kvůli vyčerpání jezdců na motocyklech. "Pořadatelé se nechali na začátku soutěže slyšet, že udělají závod pro motorkáře velmi těžký. Úvodní etapy jsou stavěné hodně náročně, aby co nejvíce slabších závodníků vypadlo. Podle samotných jezdců to byla nejtěžší etapa za poslední roky. Ale je to nejtěžší soutěž na světě a všichni s tím musí počítat," myslí si Pabiška.

S výkony a umístěním českých motorkářů je zatím velmi spokojen. "Bratr (David Pabiška) jako nejzkušenější jezdec se potřebuje pohybovat kolem 35. místa, aby mohl trpělivě stoupat startovním polem. Většina ostatních kluků jsou nováčci, kteří na prvním Dakaru potřebují zjistit, na co reálně mají a kde je jejich místo," objasňuje Pabiška a chválí hlavně Ondřeje Klymčiwa. "V prvních etapách jel skvěle, ale je to maratonský závod a ty dvě nejdelší motorkářské etapy jsou ještě před ním," připomíná.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články