Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv Z 1978: ČSSR - SSSR

Macík ladí na Dakar nový kamion, otestuje ho už v říjnu v Maroku

S novým kamionem vyrazí do lednové Rallye Dakar Martin Macík. Vůz Iveco vychází z předešlého modelu, ale bude upravený podle nových pravidel Světového poháru Mezinárodní automobilové federace, do něhož bude nyní patřit i Rallye Dakar.

Kamion Martina Macíka pro Rallye Dakar
zdroj: ČTK/PR autor: Big Shock! Racing

"Pracovali jsme s rozložením váhy. Uložení náhradních dílů, které s sebou vezeme, je jinde než doposud. Nemáme už čtyři oddělené nádrže, ale jednu hlavní. Část nových úprav koresponduje s bezpečnostními protokoly a homologacemi Světového poháru. Nově je proto řešen i hasicí systém v kabině, úprava volantu, ventily na nádržích, uložení náhradních kol a další detaily," uvedl šéf Big Shock týmu Martin Macík starší, který stavbu nového speciálu řídil. Základ kamionu ale zůstal stejný, protože tým s ním byl spokojený.

Nový speciál dostal jméno Arnošt. "Během Dakaru 2020 jsem dostal zprávu od fanynky Evy. Psala mi, že její tchýně má tři syny a všichni sledují Dakar. Nejstarší se jmenuje František, prostřední Karel a nejmladší, její manžel, je Arnošt. A zajímala se, jestli už máme jméno pro náš další kamion a zda bychom třeba neuvažovali o Arnoštovi," uvedl jezdec Martin Macík.

Jeho předešlé kamiony se totiž jmenovaly Franta a Karel. "Následně se ukázalo, že tátův úplně první fichtl se taky jmenoval Arnošt. A o jménu pro nový kamion bylo rozhodnuto," konstatoval Macík.

První test čeká nový speciál v říjnu, kdy se Macík představí na Marocké rallye. "Je to úplně nové auto, potřebujeme ho kompletně otestovat. Rallye bereme jako trénink na Dakar. Ale počítáme, že se může stát cokoliv. Arnošt v Maroku projde zátěžovou zkouškou. Těšíme se na další závod, ale současně potřebujeme odhalit případné slabiny, to je hlavní důvod letošní účasti," dodal Macík.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články