Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

Macháček v dunách zrychluje, ale říká: Už je to asi nedohnatelné

Dere se pořadím dopředu, ale na dalšího beduína do sbírky úspěchů na Rallye Dakar to nevypadá. Čtyřiašedesátiletý Josef Macháček věří, že sedmé pořadí ještě vylepší. Pilot týmu Buggyra ZM Racing má na co navazovat, vždyť kategorii lehkých prototypů před rokem vyhrál.

Josef Macháček
zdroj: ČTK/PR autor: Buggyra

"Letošní ročník začal poměrně jednoduchými etapami, což mě trochu překvapilo. Teď ale začíná nabírat grády a obtížnost etap je čím dál větší," řekl Macháček s tím, že na začátku se závodilo hlavně na rychlých pistách, písčitých cestách s menším počtem kamení na trati a přijatelnými dunami.

"Hlavně byly mokré. Po odpočinkovém dnu jsme se dostali za Rijád, kde jsou duny proschlejší, zřejmě zde méně pršelo a je to podstatně náročnější. Navíc jsou tu větší duny, tedy náročnější na sjezdy a výjezdy," podotkl.

V Saúdské Arábii se Dakar jede potřetí a podle Macháčka je letošní už 44. ročník podobný předešlému. "Etapy jsou koncipované přibližně stejně. Od prvního ročníku 2020 ale obtížnost určitě stoupá. Před dvěma lety se hodně jezdily roviny a pláně a jezdci hodně protestovali. V pondělí byl ale taky konec asi 140 kilometrů plání přerušovanými horskými masivy, kde to bylo trialové," popsal Macháček.

Bývalý úspěšný čtyřkolkář si před svým šestnáctým startem na Dakaru přál, aby dobře začal, což se mu nepodařilo. Ve 3. etapě zajel až 38. čas a musel se poté dostávat pořadím výše z nevýhodné startovní pozice. "S výsledkem úplně spokojený nejsem. Pořád táhnu problémy z první části a už je to asi nedohnatelné. Tím, že přišly těžší tratě a technika drží, posouváme se dopředu. Ztráty tak jsou, ale to je Dakar. S tím se nedá nic dělat," konstatoval Macháček.

Taktika do závěru rallye je jasná. "Pojedeme tak, jak doposud, a pomalinku budeme zrychlovat," řekl Macháček. Ztrátu na průběžně třetího Fernanda Álvareze ze Španělska má lehce přes tři hodiny. Cíl dakarské rallye je v pátek.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články