Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v alpském lyžování

Loprais dokončil Dakar i díky fanouškům, už se chystá na další

Praha - Podpora od fanoušků byla jedním z hlavních důvodů, proč Aleš Loprais dokončil letošní ročník slavné Rallye Dakar. Po problémech v páté etapě, po nichž ztratil reálnou šanci bojovat o umístění na stupních vítězů mezi kamiony, totiž uvažoval, že v legendární vytrvalostní soutěži nebude pokračovat. Nakonec se ale rozhodl závod dokončit a obsadil šesté místo. Z českých posádek na tom byl lépe jen pilot další tatry Martin Kolomý, jenž byl pátý. "Dojeli jsme za tmy a já jsem si myslel, že je konec soutěže. Díky podpoře fanoušků a rodiny jsme se do toho ale znovu zakousli," vrátil se Loprais k etapě, ve které jej zastavily problémy s elektronikou a baterií.

Aleš Loprais
zdroj: ČTK autor: Michal Krumphanzl

Z problematického místa se posádka dostala jen za pomoci soupeřů. Loprais díky tomu dakarskou rallye poprvé na jihoamerickém kontinentu dokončil. "Až po jeho skončení jsem se dozvěděl, že jsme dojeli sedmkrát na pódiovém umístění v etapě. Kvůli těm problémům jsme tak asi přišli o první místo," poznamenal třiatřicetiletý pilot, který v roce 2007 skončil ještě na původním Dakaru v Africe třetí.

Synovec šestinásobného vítěze Dakaru Karla Lopraise po loňské vážné nehodě nestihl postavit nový kamion Tatra, letos proto startoval s modelem z roku 2010 pojmenovaným Princezna. "Na to, že to není nejnovější vůz, zahrála neskutečné divadlo," ocenil Loprais svůj stroj.

Na příštím ročníku by se ale měl představit s novým kamionem, který se už v dílnách Loprais týmu staví. Už dostal i název Královna. "Ještě není na trůnu, ještě je v podzámčí. Ale pracujeme na ní, momentálně je hotová tak z 65 procent. Zhruba za měsíc by měla dostat nové srdce a to ovlivní celý další koncept," uvedl Loprais, který věří, že s novým kamionem bude bojovat o vítězství.

"Už teď vím, že to bude rychlejší auto, bezpečnější, vyváženější a s lepší aerodynamikou. Bude vycházet z předešlého Jamalu, ale budou tam novinky, které teď nechci zmiňovat. Konkurence taky nespí. Věřím ale, že bude kralovat. Proto se jmenuje Královna," podotkl Loprais, který by chtěl začít nový kamion testovat na apríla. "Ať se dá hýbat s termínem, kdyby to neklaplo. Prvního dubna bychom ale chtěli vyjet," dodal s úsměvem.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články