Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Loprais: Byla to strašná etapa, že jsme dojeli do cíle, je jako vítězství

Calama (Chile) – Páté místo a minimální ztráta na nejrychlejšího Ajrata Mardějeva znamenaly pro Aleše Lopraise v úterní 9. etapě na Rallye Dakar malé vítězství. Kvůli technickým potížím, které Lopraise provázely na cestě z Iquique do Calamy, byl český jezdec rád, že vůbec dojel do cíle etapy.

Aleš Loprais
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

"Byla to strašná etapa, kde nás zklamala technika. Od prvního měřeného bodu nám odešel brzdový válec a chvílemi brzdilo pouze pravé zadní kolo. Zatáčky jsme jezdili vždy smykem, několikrát jsme vyletěli mimo trať a o dalších drobných problémech ani nemluvě," uvedl Loprais.

Stejně jako řada dalších jezdců udělal i navigační chybu, kterou podle svých slov ztratil osm minut. "Když to celé shrnu, dojetí do cíle je větší vítězství než vítězství v etapě. Kvůli problémům a navigaci se nám tudíž nepovedlo stáhnout rozdíl na celkové třetí místo, tedy to, co jsme si plánovali," řekl Loprais. Průběžně je stále čtvrtý, na třetího Rusa Andreje Karginova ztrácí 57 minut.

Posun vpřed se naopak podařil Martinu Kolomému, který v úterý zajel sedmý čas a stejná pozice mu patří průběžně. "Byla to strašná rozbíječka! Budu určitě potřebovat narovnat celé tělo, protože to, co si na nás organizátoři připravili, byl masakr. Přijeli jsme úplně rozbití a dehydrovaní, protože nám z těch ran zapadlo i pití a nebyl čas ho hledat. Nakonec z toho byl ale docela dobrý čas," popsal Kolomý.

Mezi motocyklisty zůstává nejlepším Čechem Ondřej Klymčiw, jehož výsledek ale ovlivnila dodatečná penalizace za neprojetí měřeného bodu. Původně byl dakarský nováček devatenáctý, nakonec klesl na 27. místo; průběžně je jednadvacátý.

"Začátek etapy mi docela vycházel, ale potom jsem nemohl najít jeden waypoint. Jezdil jsem pořád dokola a na trase nikde nic nebylo. Po 20 minutách hledání jsem to vzdal a jel jsem dál, protože jsem nechtěl riskovat, že mi dojde benzin a Dakar tak pro mě skončí. V cíli mi oznámili, že byl tři kilometry vedle mimo trasu," uvedl Klymčiw.

Nejlepším českým motorkářem v etapě tak byl poprvé Milan Engel na 20. místě. "Bylo to hodně dlouhé, erzeta 450 km... V první polovině se mi dařilo, ale ke konci jsem sebou švihnul, zohýbal jsem chladič a trochu mi tekla voda. Měl jsem strach o motorku, tak jsem trochu zpomalil," řekl Engel.

Jeho týmový kolega a nejzkušenější Čech na startu David Pabiška litoval nevydařeného závěru. Stejně jako další jezdci hledal jeden z měřených bodů. "Nechal jsem tam hodně času, ale radši jsme zvolil tuhle cestu než dostat penalizaci. Doufám, že mě to moc nestálo v absolutním pořadí. Teď nás čeká další maratonská etapa, takže se budu snažit dále a pokusím se nechybovat," řekl Pabiška, který klesl z 23. na 26. místo. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články