Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Kolomý přišel o průběžné třetí místo, dominují kamazy

Copiapó (Chile) - Martin Kolomý i Aleš Loprais museli ve 12. etapě Rallye Dakar řešit menší technické problémy svých tater. Kolomý byl v 319 km dlouhé rychlostní zkoušce osmý a přišel o průběžné třetí místo mezi kamiony, je čtvrtý. Díky vítězství na trase z argentinské Fiambaly do chilského Copiapa ho předstihl Rus Andrej Karginov, na kterého ztrácí dvě minuty a 36 sekund. Šesté místo obsadil Aleš Loprais a stejná pozice mu patří celkově. V čele soutěže kamionů je dál Rus Eduard Nikolajev s kamazem.

Tatra Martina Kolomého
zdroj: ČT sport autor: Martin Pabiška

Kolomý se stejně jako o den dříve musel vypořádat s problémy s motorem. "Začal mi vynechávat pedál plynu, do motoru nešel signál. Zvláště při výjezdech strmých dun, kdy auto nesmí zpomalit nebo se zastavit, to bylo hodně nepříjemné," uvedl. Nakonec dojel v etapě šestý a na nejrychlejšího Rusa Andreje Karginova s kamazem ztratil 10:34 minuty. V průběžném pořadí jej ruský sok předstihl o 2:36 minuty. "Stále jedu to své a bezhlavě nezávodím. V celkovém pořadí se to zamotává, ale pojedeme úplně stejně i pátek. Ta špička jede neskutečnou střelbu a je zajímavé, že to všichni zvládají. Já ale nechci naši tatru někde roznést po dunách," řekl Kolomý.

Loprais nemohl řadit

Loprais se v průběhu etapy držel v popředí, ale nakonec byl šestý. "Začátek nám šel velmi pěkně, stále jsme bojovali o pódiové umístění. V poslední třetině etapy, paradoxně v tom nejnevhodnějším místě, mě začalo zlobit řazení. Šly zařadit jen dva z pěti rychlostních stupňů, a to jen v 'nízké řadě', tudíž systém zvaný želva," popsal Loprais své problémy.

Tatra Aleše Lopraise
zdroj: Getty Images autor: Shaun Botterill

Musel změnit styl jízdy a na dunách často riskovat. "V některých dunových trychtýřích nebyla rychlost dostatečná a museli jsme mnohdy skočit některá místa vzduchem, abychom udrželi nájezdovou rychlost do další duny. Měl jsem strach i o spojku, která logicky absorbovala větší zatížení. Navíc nešla ani zpátečka," uvedl synovec šestinásobného vítěze Dakaru Karla Lopraise, jehož dělí od stupňů vítězů přibližně 35 minut.

Vrátný položil tatru na bok

Největší problémy měli ve čtvrtek ale Vlastimil Vildman a Tomáš Vrátný. Vrátný nejprve položil svou tatru na bok, poté musel odtáhnout Vildmana do cíle. "Startoval jsem zezadu, prvních padesát kilometrů jsme nemohli předjíždět. Vztekal jsem se, a proto začal dělat chyby. Vyvrcholilo to tím, že jsem si s tatřičkou takzvaně ustlal na boku. Na poslední duně etapy," uvedl Vrátný. Na kola mu pomohla běloruská posádka kamionu Maz.

Pro Vildmana rallye mále skončila sedm kilometrů před cílem. Jeho liazu vypověděl službu motor. "Na Tomáše jsme čekali přes hodinu. V mezidobí chlapci odpojili kardan od převodovky, aby se při tažení bez nastartovaného motoru nezadřela. Tažnou tyč s sebou přední posádky nevozí, a tak bylo jedinou možností lano," uvedl navigátor Martin Macík mladší. Vildman je průběžně devatenáctý, Vrátný dvacátý.

Je nám líto, video expirovalo.
Kolomý klesl po dvanácté etapě na 4. místo

Mezi automobily si dál hlídá výrazný náskok Francouz Stéphane Peterhansel, jenž míří za jedenáctým triumfem na Dakaru. Na čtvrtém místě v etapě sice mírně zaostal za svým nejbližším pronásledovatelem Jihoafričanem Ginielem de Villiersem, ale stále má před ním pohodlný odstup 50 minut. Pro dílčí prvenství si dojel Španěl Joan Roma.

V kategorii motocyklů se zmenšil náskok francouzského lídra Cyrila Desprése z 13 na pět minut. Obhájce titulu uvedl, že pomáhal svému týmovému soupeři a zároveň největšímu rivalovi Rubenu Fariovi z Portugalska. "Chtěl jsem mu oplatit pomoc z předchozích ročníků, aby si udržel druhé místo," řekl čtyřnásobný vítěz Dakaru.

12. etapa: Fiambalá - Copiapó (715 km/319 km rychlostní zkouška):

Automobily: 1. Roma, Périn (Šp., Fr./Mini) 3:36:34, 2. Gordon, Walch (USA/Hummer) -4:18, 3. De Villiers, Von Zitzewitz (JAR, Něm./Toyota) -4:25. Průběžné pořadí: 1. Peterhansel, Cottret (Fr./Mini) 32:50:02, 2. De Villiers, Von Zitzewitz -50:21, 3. Roma, Périn -1:31:06.

Motocykly: 1. Verhoeven (Niz./Yamaha) 3:49:15, 2. Faria (Portug./KTM) -1:38, 3. Barreda Port (Šp./Husqvarna) -3:01, ...42. Pabiška (Yamaha) -40:58. Průběžné pořadí: 1. Després (Fr./KTM) 37:46:59, 2. Faria -5:39, 3. Lopez (Chile/KTM) -13:40, ...41. Pabiška -7:10:23.

Kamiony: 1. Karginov 4:09:44, 2. Mardějev (oba Rus./Kamaz) -2:36, 3. De Rooy (Niz./Iveco) -2:49, ...6. Loprais -4:02, 8. Kolomý (oba Tatra) -10:34, 14. Spáčil (ČR/Liaz) -52:24. Průběžné pořadí: 1. Nikolajev (Rus./Kamaz) 33:12:35, 2. Mardějev -31:20, 3. Karginov -50:26, 4. Kolomý -53:02, ...6. Loprais -1:25:45, 15. Spáčil -6:29:13.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články