Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Klymčiw bude opět závodit, na Dakar chystá historickou Škodu 130 LR

Měl dvě těžké havárie, tu druhou málem nepřežil, rozhodl se, že už Rallye Dakar jako závodník nepojede, ale - nikdy neříkej nikdy. Ondřej Klymčiw sice už nepojede na motorce, ale závodit bude. V Saúdské Arábii se chystá představit v historickém voze Škoda 130 LR v nové kategorii Classic, kterou pořadatelé pro příští rok poprvé vyhlásili. Poprvé by se tak na start slavné soutěže měl postavit automobil vyrobený v Mladé Boleslavi.

Ondřej Klymčiw se škodovkou pro Rallye Dakar
zdroj: ČTK autor: Krumphanzl Michal

Poslední roky kvůli zranění trávil na Dakaru jako manažer svého týmu a s kamionem dělal závodníkům zázemí, což plánuje i nadále. I v příštím roce by v jeho barvách měli startovat čtyři motocyklisté v čele s Američanem Skylerem Howesem, který byl letos devátý. "Všechno lze skloubit a všechno musíme dělat na doraz, sto procent je málo. Díky covidu ale téměř všem jezdcům zastavili peníze, takže nikdo neví, co bude. Všichni čtyři jezdci, kteří za mě mají jet, mají podanou přihlášku. Tým ale budeme mít rozdělený, motorky budou mít své mechaniky a auto také," řekl Klymčiw.

Klymčiw koketoval s myšlenkou na návrat v kategorii malé moto, kde se závodník o všechno stará sám, a už proto nemůže jet na krev, což při této rallye často platí doslova. Nyní se rozhodl jinak. "Už několikrát jsem řekl, že Dakar buď milujete, nebo nenávidíte. Já už se na motorku neposadím, ale závodník jsem tělem a duší," řekl Klymčiw.

Jet Dakar se starou škodovkou jej napadalo zhruba před dvěma týdny. Oslovil Jiřího Moskala, který rallye absolvoval několikrát s kamionem Liaz, a bývalého šéfa týmu Škoda Motorsport Jiřího Kotka a přípravy se rozběhly naplno. "Během týdne bylo rozhodnuto, že do toho půjdeme," popsal sled událostí muž, který si před třemi lety ještě v Jižní Americe po pádu vážně poranil páteř.

Kotek s Janem Vostrým tak už staví vůz, který by měl být na konci prázdnin hotový. Pak jej Klymčiw začne testovat. "Teď už jsem ve stavu jako na Dakaru. Budím se ve čtyři ráno a chodím spát pozdě. Jsme ale přihlášeni a jsem přesvědčený, že se 4. prosince nalodíme a 3. ledna odstartujeme," řekl Klymčiw.

Projekt však stále nemá finančně zajištěn. I proto se chystá prostřednictvím crowdfundingové kampaně na Hithitu oslovit fanoušky, aby se na jeho zajištění podíleli. V ideálním případě by rád získal 700 až 800 tisíc korun, což jsou náklady na stavbu auta.

"Chceme, aby v tom lidi jeli s námi. Jsem patriot, hrdý na to, že jsem Čech. Věřím, že se to podaří. Máme u nás skvělé lidi, zlaté ručičky, výborné nápady a dobré srdce. Chci i tu hrdost vyzdvihnout, aby se lidi cítili součástí něčeho historického," uvedl Klymčiw.

V příštích dnech se Klymčiw chystá oslovit i zástupce mladoboleslavské automobilky, zda by se do projektu nechtěli zapojit. "Před tiskovou konferencí jsme to nechtěli dělat proto, že mám obavu, že by tomu nemuseli věřit. Lidé, kteří mě znají, si řeknou, že je to blázen a na 90 procent to udělá, ale když to řeknete úplně cizímu člověku, který mě nezná a na internetu si najde mé výsledky, tak uvidí, že je to buď super výsledek, nebo velký průšvih," přiznal Klymčiw, který dvakrát zajel velmi dobře, v roce 2017 byl jedenáctý.

Až po testování reálně pozná, jaký je rozdíl mezi motocykly a auty. Zkušenosti s novou kategorií, do které se chystá, má totiž nulové. "Já v to ale věřím, což je více než svaly nebo zkušenost. Jsem přesvědčený, že auto dotáhneme do cíle klidně i v zubech," pousmál se Klymčiw, jehož navigátorem bude další motocyklista se zkušeností z Dakaru Petr Vlček. "Auto má veškerou váhu na zadní nápravě, což je obrovská výhoda. Pískem to bude projíždět jako motorka, pod plynem. A když jste něco neprojel, tak to bylo proto, že plynu bylo málo," řekl.

Základním cílem je pro něj dojet do cíle. "Na motorce jsem vždy říkal, že jedu vyhrát, škodovku chci ale dovézt do cíle, což je úkol číslo jedna. Stále ale platí, že jsem závodník, a rád bych se vrátil s co nejlepším výsledkem, abychom mohli chodit se vztyčenou hlavou, a ne říkat, že jsme byli turisti a jen jsme to odjeli," dodal Klymčiw.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články