Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
BBV po 25 letech

Kamiony na Dakaru jsou český fenomén, ale tu rallye táhnou auta a motorky, říká Prokop

Závodníci z Dakaru se sešli na dalším ročníku akce Posedlí Dakarem Open v Přerovské rokli, byl mezi nimi i Martin Prokop. Automobilový závodník, který se slavnou rallye spojil posledních deset let své kariéry a neuvažuje o tom, že by ze závodního automobilu přešel do jiné kategorie.

Martin Prokop
zdroj: Reuters

"Dakar je součástí mého života," konstatoval zkušený závodník, který se prosazoval i ve světovém šampionátu v rallye. "Jsem sice vychovaný mistrovstvím světa v rallye na WRC, ale Dakar se posledních deset let stal mým životním stylem," řekl pro pořad Svět motorů České televize.

Rozdíly mezi jinými motoristickými disciplínami a setkáním dakarských závodníků, které se koná střídavě v Přerově a Sedlčanech, vidí jasně. "Jedu sem vždycky rád, protože na jiných akcích už je to dost vyhrocené a přátelské vztahy už moc nefungují. Kdežto tady je skvělá atmosféra. Je to tady nastavené trošku jinak. Sejdeme se a máme spoustu času popovídat si o společných zážitcích," vysvětloval Prokop.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Reportáž z akce Posedlí Dakarem Open

Ten po deseti letech v téhle rallye dobrodruhů z celého světa nemá touhu něco změnit. "Jezdil jsem WRC a zkusil jsem i kamion, ale motorku rozhodně zkusit nehodlám. Dneska je vidět, že kluci, kteří se blíží čtyřicítce, už na motorce nemají šanci na úspěchy. Je to atletická disciplína," tvrdí přesvědčeně.

Kategorii automobilů vidí společně s motocykly v Dakaru jako hlavní. "Kamion jsem si zkusil, jel jsem s ním jednou krátký závod a zjistil, že to není disciplína pro mě. Je to sice český fenomén, ale přece jen ta auta společně s motorkami jsou to, co Dakar táhne. Je o ně největší zájem, je tam mezi nimi také největší úroveň," říká jednoznačně.

Parádní českou disciplínu na Dakaru rozhodně nepřeceňuje. "Kamiony jsou mimo těch pár závodních, které to vzaly z jiného konce, přece jen podpůrná disciplína, primárně určená k rychlé asistenci," popisuje Prokop svůj pohled na věc.

"Ale auta a motorky jsou prostě nejvíc a tam je moje místo. Neplánuju žádnou změnu, i když máme rodinnou dopravní firmu, tak kamion je mimo můj zájem. Auto v takové podobě, v jaké ho teď máme, stojí za to, a tak to u mě i zůstane," řekl zkušený závodník, jenž v posledním ročníku Dakaru obsadil páté místo..

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články