Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kometa Cup

Jarda roste ve špičkového navigátora, říká o synovi Jaroslav Valtr a už vyhlíží Africa Eco Race

Loni skončil Jaroslav Valtr se svým kamionem na Rallye Dakar neslavně, velkým karambolem jen pár desítek kilometrů před cílem. Zle si pochroumal záda a musel si poležet v nemocnici. Letos sleduje ostřížím zrakem svého syna Jaroslava, kterak naviguje v zatím nejlepší české posádce na slavném závodě Aleše Lopraise. Vystoupení svého potomka hodnotí kladně a přiznává, že až s ním příště pojede, bude to právě ostřílený pilot, který bude muset poslouchat na slovo.

Je nám líto, video expirovalo.
Dakarské ozvěny 9. ledna

"Držel jsem nad ním otcovskou ruku, ale když vidím, jak Jarda funguje, budu muset ustoupit a budu muset poslouchat já," prohodil Jaroslav Valtr starší s lehkým úsměvem v Dakarských ozvěnách.

Loni prožil Jaroslav Valtr mladší dakarskou premiéru, oťukával se. "S navigací jsem se seznamoval. Letos už jsem měl nějaké zkušenosti, takže je to pro mě jednodušší," podotkl.

Po sedmé etapě patří posádce Aleše Lopraise skvělá čtvrtá příčka. Souhra funguje. "Našel jsem nějaké záludnosti, na kterých se nás snažili nachytat, ale podařilo se nám s nimi se popasovat. Hodnotím to zatím docela pozitivně, až na tu první etapu, kde jsme dostali patnáctiminutovou penalizaci za minutý bod," popisoval Jaroslav Valtr mladší.

"Diktát" navigátora je podle něj důležitý. "Úkolem není jen to vědět, kam jet, ale snažit se řidiče připravit, co může v dalších třech stech nebo pěti stech metrech očekávat. Snažím se mu maximálně pomoct. S Alešem jsme si sedli, sehráli jsme se a poslouchá mě na slovo. Jsem spokojen," dodal.

Důvěru ve vztahu pilot–navigátor, podtrhuje i jeho otec. "Musíte si absolutně věřit. Když jsme nastoupili s Jardou poprvé, bylo to všelijaké, trochu jsme se dohadovali. Teď budu rád, když budu s Jardou jezdit a vidím i podle slov Aleše, že Jarda roste ve špičkového navigátora," zdůraznil Jaroslav Valtr starší, který svůj první Dakar absolvoval v roce 2012, kdy mu pomáhal s tratí jindy motocyklový jezdec David Pabiška.

"David je naprosto špičkový. V dunách mě provedl fantasticky. Patří mu dík, že jsem svůj první Dakar dokončil," uvedl Valtr, který už spřádá plány na letošní sezonu.

Valtr se těší po pěti letech na přátelský Africa Eco Race

Ze zranění zad po nehodě na loňském Dakaru se dostával několik měsíců, ale teď už je podle svých slov fit a vyhlíží Africa Eco Race, který se pojede netradičně až v březnu.

"Závod je krásný, je tam pořád příjemná přátelská atmosféra. Tady (na Dakaru) je to tvrdý byznys a týmy české i zahraniční jdou do sebe hlava nehlava," řekl pilot kamionu, který atmosféru závodu na trati původní africké Rallye Dakar zažil před pěti lety.

Vůz má už téměř připravený, tedy až na malý detail. "Už jenom brzdy, ale brzdy nebudou tolik potřeba, protože kdo brzdí, nevyhrává," uzavřel Valtr s šibalským úsměvem.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články