Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Jak vypadá další Dakar? Rallye se má vrátit ke kořenům. Bude extrémně náročná, tvrdí její ředitel

Trať Rallye Dakar bude zbrusu nová. Alespoň z celých 90 procent. Na start by se mělo postavit 555 závodníků z 41 zemí, mezi kterými má výrazné zastoupení i Česko. V průběhu dvanácti etap je čeká více než 7500 km, z kterých by mělo být téměř 4800 km měřených. Start i cíl budou v Džiddě, kde se také v sobotu 2. ledna uskuteční jedenáctikilometrový prolog.

zdroj: ČTK/AP

V neděli 3. ledna Dakar odstartuje 1. etapou. O šest dní později je na programu volný den, po kterém bude následovat maratonská etapa bez asistence. Nejdelší etapa z pohledu měřených kilometrů (511) čeká na závodníky den před koncem.

"Bude to extrémně náročné. Sto kilometrů bude v dunách, kde je možné všechno," uvedl ředitel rallye David Castera.

Organizátoři uvedli, že kladli velký důraz na bezpečnost a snažili se zkrátit "úseky, kde rozhoduje zejména výkon vozidel". Rallye by se tak měla vrátit ke kořenům a být především vytrvalostní soutěží.

"Trasa vypadá dobře. My si nejvíc přejeme, aby byl další ročník náročný. Chceme, aby byl drsný technicky, fyzicky i navigačně. Užíváme si, když je Dakar takový, jaký má být. A podle posledních zpráv to vypadá nadějně," řekl Martin Macík, který pojede s kamionem Iveco.

Pořadatelé zároveň doufají, že snížení rychlosti ochrání především motocyklisty, kteří jsou v případě nehody nejvíce ohroženi. V minulém ročníku zahynuli dva jezdci, jedním z nich byl zkušený Portugalec Paulo Goncalves. I proto budou mít jezdci nově speciální airbagy, nebezpečné úseky mají být navíc speciálně označené pomocí GPS bodů.

Novinky: elektronický roadbook a kategorie Klasik

Na novinky se ale mohou těšit i posádky automobilů a kamionů, které budou mít nově elektronický roadbook. "Trochu se toho obávám, ale kluci, kteří tuto novinku zkoušeli na rallye v Andalusii, říkali, že vše dobře fungovalo. Uvidíme, jak bude na display vidět při sluníčku, nebo když se auto roztřese. Každopádně to bude pro všechny stejné," řekl Viktor Chytka, navigátor české jedničky Martina Prokopa.

Novinkou 43. ročníku rallye je kategorie Klasik vypsaná pro vozy vyrobené před rokem 2000. Mezi 26 přihlášenými posádkami je i Ondřej Klymčiw, který se na start chystá s vozem Škoda 130 LR. Nejpočetněji je obsazená kategorie automobilů (124), motocyklistů se přihlásilo 108, čtyřkolek 21 a kamionů 42.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články