Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Dakar se mění, bude třeba se přizpůsobit, upozorňuje Kolomý

Praha – Dakarská Rallye je minulostí. Pětatřicátý ročník byl pro české závodníky poměrně úspěšný. Mezi kamiony výborně zajel Martin Kolomý, který nakonec skončil pátý. Letošní závod si v Tématu pro hosty Jiřího Zíty pochvaloval. Motocyklový jezdec David Pabiška přiznal nelehký průběh závodu, nakonec ale o Dakaru mluvil také pozitivně.

Martin Kolomý
zdroj: ČT sport autor: Martin Pabiška

Kolomého páté místo bylo mezi českými účastníky Dakaru největším úspěchem, sám pilot byl přirozeně spokojený. "Pro mě to byl úspěšný rok. Páté místo je nádherné. Měli jsme nějaké technické problémy, ale to tam má každý. Já jsem byl s umístěním spokojený. Doufám, že to tak půjde i v ostatních závodech a budeme se nadále zlepšovat," doufá.

Pabiška se po roční pauze opět vrátil k motorce, loni totiž jel jako navigátor kamionu. A přiznal, že pro něj závod vůbec nebyl jednoduchý. "Letos jsem poprvé na Dakaru trochu trpěl psychicky. Spousta věcí mě brzdila, problémy jsem si přitáhl s sebou do závodu. Postupem času jsem se z toho ale dostával a myslím si, že nakonec jsme to zvládli dobře. Podpora týmu byla velká," řekl jezdec, který nakonec obsadil devětatřicáté místo.

Mezi motocyklem a kamionem je prý velký rozdíl. "Nedá se to srovnávat, je to naprosto odlišná záležitost. Na motorce jste na všechno sám, je to fyzicky náročnější. Vstává se brzo ráno, organismus motorkáře si moc neodpočine," říká.

Ovšem ani kamion není zrovna selanka. Kolomý o tom ví své, zejména po těžké nehodě, při které si před dvěma lety zranil páteř. "Na tuto událost se nedá zapomenout. Přizpůsobil jsem tomu styl života, stále rehabilituji, snažím se záda posilovat. Jsem rád, že to nepociťuji, že to nebolí a já mohu dále závodit. Hodně jsem změnil fyzickou přípravu. Dakar je složitý závod, člověk musí být vyrovnaný."

Mnoho jezdců upozorňuje, že se celý závod postupně mění a zejména zrychluje. Pokud chtějí Češi držet krok i nadále, zřejmě se neobejdou bez změn na svých vozidlech. "Po letošku, kdy jsem viděl, jak se závod zrychlil, jsem byl u technického ředitele Tatry řešit jiné odpružení. Budeme muset trochu změnit koncepci auta. Ne zásadně, ale budeme to muset přizpůsobit průběhu závodu," upozorňuje Kolomý.

Příští rok se pak může těšit na početnější tým. "Na další ročník budeme připravovat některá nová auta. Tým se bude zvětšovat, přišel k nám nový pilot, doufám, že spolupráce bude i nadále fungovat tak, jak má." Otazníkem je pak příští ročník pro Pabišku. "Já zůstávám členem KM racingu, v jaké to však bude roli – jestli na motorce, v kamionu nebo jako jeden z mechaniků, to teď nemohu říct," zůstal tajemný Pabiška.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články